Se bo napoved o zmanjšanju učne snovi uresničila septembra 2011? Foto: Arhiv RTV Slovenija.
Se bo napoved o zmanjšanju učne snovi uresničila septembra 2011? Foto: Arhiv RTV Slovenija.
Igor Lukšič
Lukšič poudarja, da si prizadeva reševati status vrhunskih športnikov, pri čemer ima najmanj posluha na ministrstvu za obrambo. Foto: MMC RTV SLO
Razbremeniti šolarje?

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je na brifingu SD-ja pojasnil, da je zamisel o združitvi božičnih praznikov in zimskih počitnič še zelo daleč od uresničitve. Pač pa ministrstvo predlaga, da bi imeli enotne zimske počitnice za vso Slovenijo oz. da ne bi bile več časovno razdeljene na Ljubljano in Maribor ter na druge dele Slovenije.

Po Lukšičevih besedah so zamisel preverjali na sestankih s starši in ravnatelji in je imela veliko soglasje.

Glede načrtovane razbremenitve učencev oz. načrtovanega zmanjšanja učne snovi za 20 odstotkov je minister pojasnil, da je za to področje že ustanovljena skupina, ki je tudi že imenovala podskupine za posamezne predmete.

Naloga podskupin je, da do konca junija pripravijo prvi predlog, dokončni predlog pa naj bi bil končan decembra. Predvidoma naj bi šel predlog na presojo na strokovni svet januarja 2011, idejo o zmanjšanju učne snovi pa naj bi začeli uveljavljati septembra 2011, je napovedal šolski minister.

Manj maturitetnih predmetov?
Tudi na področju mature si je ministrstvo zadalo cilj zmanjšanja maturitetnih predmetov. Kot je povedal minister, je zdaj 45 maturitetnih predmetov, in "če bi jih zmanjšali na 20, bi bilo čisto v redu". Prav tako se obetajo spremembe na področju ocenjevanja mature, je napovedal Lukšič in pojasnil, da je zdaj razmerje med eksternim in internim ocenjevanjem 80 proti 20 v prid prvega, medtem ko je cilj ministrstva to razmerje preobrniti v korist internega ocenjevanja, in sicer v razmerju 80 proti 20 oz. 70 proti 30.

Ob tem je opozoril, da bi bilo napak, če bi imeli zgolj interno ocenjevanje mature, saj bi lahko to povzročilo anomalije. Šola, ki ima lahko popolno avtonomijo in ki je zasebna, bi lahko na ta način pridobivala dijake s tem, da bi jim dajala višje ocene in s tem omogočala lažji odhod na univerze, je prepričan.

Lukšič: To je zavržno dejanje!
Na novinarsko vprašanje, kako komentira pismo neke učiteljice, da je zaradi porodniške slabše ocenjena in da je takšen dogovor med ravnatelji, je Lukšič odgovoril, da je "to zadeva, ki je pod vsakim civilizacijskim kriterijem.
Če to počnejo, in to z dogovorom, je to zavržno dejanje. Upam, da bodo to prakso prekinili".

Pripravlja se tudi zakon o učiteljih, ki bo po Lukšičevih pojasnilih poudaril, da je učitelj temelj šole. Po besedah državne sekretarke na šolskem ministrstvu in podpredsednice SD-ja Alenke Kovšca razmišljajo tudi, da bi s tem zakonom uveljavili t.i. "part time" upokojevanje, s katerim bi omilili starostne premike, ki jih prinašajo spremembe pokojninske zakonodaje. Tako bi lahko starejši učitelji polovico delavnega časa učili, v drugi polovici pa se posvečali raziskovalnemu delu in vzgoji mladih učiteljev in podobno, je pojasnila.

"To ni dobro sporočilo slovenskemu športu"
Glede ultramaratonca Gorazda Mravljeta, ki naj bi izgubil službo na ministrstvu za obrambo pa je minister za šolstvo in šport poudaril, da je to v pristojnosti ministrice za obrambo Ljubice Jelušič. "Več kot to, da jo skušamo prepričevati, da je benevoletna, ne moremo," je zatrdil in dodal, da njegovo ministrstvo rešuje status vrhunskih športnikov, pri čemer imajo nekaj težav ravno z obrambnim ministrstvom.

To se je odločilo, da bo število vrhunskih športnikov, ki jih je sedaj na tem ministrstvu zaposlenih 88, zmanjšalo na 74, je še dejal Lukšič, ki je prepričan, da to ni dobro sporočilo slovenskemu športu.

Razbremeniti šolarje?