Lukšič meni, da noben minister ni tako zelo konstitutiven, da ne bi mogel oditi, vlada pa delati naprej. Foto: BoBo
Lukšič meni, da noben minister ni tako zelo konstitutiven, da ne bi mogel oditi, vlada pa delati naprej. Foto: BoBo
Virant v čedalje težavnejšem položaju

"Če je kdo šel na volitve z ambicijo, da bo ves mandat nepopisan list papirja in bo lahko drugim solil pamet, sam pa ostal nedotaknjen, je pač to zmota, s katero mora zdaj živeti," je bil ob vprašanjih glede Viranta na današnji novinarski konferenci oster predsednik SD-ja Lukšič.

Po njegovih besedah bi vlada lahko delala tudi brez Viranta, bo pa treba videti, kaj se bo zgodilo ob interpelaciji zoper Viranta in v pripravi nanjo. Predsedniki strank in vodje poslanskih skupin se o tem intenzivno pogovarjajo, da gredo "zadeve počasi v pravo smer in da bodo prišli do kriterijev, ki bodo prinesli ustrezno ravnanje Viranta in koalicije". Ali so Viranta že pozvali k odstopu, prvak SD-ja ni odgovoril konkretno. So se pa pogovarjali o vseh mogočih scenarijih.

Se je pa pohvalil, da je vladi uspelo obrniti smernice gospodarske rasti na obetaven plus ter ohraniti kakovost zdravstva, šolstva, znanosti in socialnega skrbstva na dovolj dostojni ravni. Slovenija je po njegovem mnenju "v bistveno boljši koži, kot bi bila, če bi vlada Janeza Janše vztrajala naprej".

Lukšič se je obregnil ob novo vodstvo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Zavzema se za nadaljevanje boja proti korupciji, če bo treba tudi s spremembo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ter spremembami v vodstvu KPK. Poudaril je, da je treba KPK usposobiti za odkrivanje sistemske korupcije in velikih rib.

Lukšič hudomušno o številu podpisov za referendum
Predsednik SD-ja se ni izognil niti podpisom za referendum o arhivski noveli. Dejal je, da je treba počakati, da SDS podpise preda. "Če so pri gospodu Gorenaku, se lahko zgodi, da jih ne bo 40.000," je dodal in tako spomnil na izginotje podpisov za sindikalno referendumsko pobudo o slabi banki v času, ko je bil Vinko Gorenak (SDS) notranji minister.

Po njegovem mnenju pa tema arhivov ne more biti tema katerih koli volitev. "Stranka, ki niha s programi sem ter tja ter koketira z aktualnim razpoloženjem ljudi, rine naprej teme, za katere so izračunali, da bi jim prinesle več poslancev. Diktatu tovrstne politike se je treba upreti," je prepričan Lukšič.

Virant v čedalje težavnejšem položaju