Virant je vse obtožbe označil za klevetanje. Foto: BoBo
Virant je vse obtožbe označil za klevetanje. Foto: BoBo

Na objavljene ugotovitve KPK-ja se je odzval tudi Virant in za STA zapisal, da te potrjujejo, kar da je ves čas govoril: da z njegove strani ni bilo nobene kršitve. "Veseli me, da je s tem zadeva razčiščena in da so obrekovanja, ki sem jih bil deležen, ovržena," je dodal.

Časopis Dnevnik
Na Dnevniku imajo pomisleke glede nekaterih potez KPK-ja. Foto: MMC RTV SLO

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je "zaradi javnega interesa" objavila del ugotovitev preverjanja podeljevanja poceni letalskih vozovnic družbe Adria Airways. Vse ugotovitve bodo objavili, ko bo na prihodnji seji senat odločil tudi o tistem delu ugotovitev, ki se po navedbah Adrie Airways nanaša na poslovno skrivnost družbe.

Iz delno objavljenih ugotovitev pa je razvidno, da z vidika Adrie Airways za obdobje pred letom 2011 ni mogoč odgovor, zakaj so odobrili nekatere cenejše vozovnice. Po ugotovitvah KPK-ja so se cene vozovnic za potnike na istem poletu gibale med nekaj deset in nekaj sto evri. "Če upoštevamo dejstvo, da je bilo cenejših vozovnic odobrenih več tisoč, ostaja ključno neodgovorjeno vprašanje, kakšen je bil poslovni interes Adrie Airways za takšno početje," navajajo.

Ker je šlo za vpeljan in več desetletij delujoč sistem podeljevanja cenejših vozovnic, so na tak način cenejše vozovnice dobivale različne osebe, od funkcionarjev, estradnikov do gospodarstvenikov, pa tudi javnosti povsem nepoznani posamezniki, še pojasnjujejo v KPK-ju.

M. B. vozovnice priskrbela tudi številnim drugim
Največ pozornosti pa so namenili ugotovitvi dejanskega stanja v primeru nakupa cenejših vozovnic aktualnega notranjega ministra Gregorja Viranta. Ta je leta 2008, ko je bil na položaju ministra za javno upravo, s cenejšimi vozovnicami opravil dva družinska poleta, je pa večkrat letel tudi v času, ko ni bil v funkciji ministra.

Iz ugotovitev KPK-ja izhaja, da je bilo zaradi nepreglednih postopkov in neurejene dokumentacije onemogočeno rekonstruiranje razlogov odobritve cenejših vozovnic za družino Virant. Je pa "brez dvoma ugotovljeno", da za odobritev teh ugodnosti ni posredoval Virant kot takratni minister, ampak je za družinsko potovanje Virantovim cenejše vozovnice na podlagi dogovora z ministrovo ženo priskrbela njihova znanka M. B., prijateljica takratnega komercialnega direktorja Adrie Airways Tomaža Kostanjška.

"Na podlagi navedenega ni mogoče zaključiti, da je ministrova družina prejela cenejše vozovnice zaradi ministrove funkcije, temveč je v razmerah pravne urejenosti, netransparentnosti in arbitrarnosti to uredil prijatelj prijateljice," je še razvidno iz objavljenega dela ugotovitev. Da ugodnejša cena ni bila povezana z Virantovo funkcijo, po ugotovitvah KPK-ja izhaja tudi iz dejstva, da je M. B. prek povezave s takratnim komercialnim direktorjem dostop do cenejših vozovnic omogočila tudi različnim drugim osebam.

Novinarki obiskala policija
Časopis Dnevnik je sicer pred slabim letom razkril, da naj bi številni vidni ljudje iz politike in gospodarstva uporabljali Adrijine storitve po zelo nizkih cenah. Zaradi te zgodbe pa bosta s preiskovalnimi organi imeli opraviti Dnevnikova urednica Vesna Vuković in novinarka Katja Svenšek. Obe namreč zaradi ovadbe, ki jo je vložil urad informacijske pooblaščenke, konec meseca čaka razgovor na Policijski upravi Ljubljana.

Pooblaščenec je prepoznal znake kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov, ker je časopis zapisal, da so bili poleg Viranta letalskih vozovnic deležni tudi nekdanji predsednik upravnega odbora Adrie Maks Tajnikar, takratni prvi mož Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec, veleposlanik v Londonu Iztok Jarc in drugi, piše časopis.

Različna merila
Ob tem se Dnevnik sprašuje, zakaj se KPK obotavlja z objavo poročila zaradi oznak poslovne tajnosti, hkrati pa je v poročilih o premoženjskem stanju Janeza Janše in Zorana Jankovića razkril tudi podatke, ki so zelo verjetno imeli oznako davčne tajnosti. Sprašujejo se tudi, zakaj se je Virant z ugotovitvami lahko seznanil še pred njihovo javno objavo. Na KPK-ju pa na to odgovarjajo, da je upravno sodišče ugotovilo, da je KPK v obeh postopkih v celoti spoštoval pravila postopka in pravice obravnavanih oseb.

Na objavljene ugotovitve KPK-ja se je odzval tudi Virant in za STA zapisal, da te potrjujejo, kar da je ves čas govoril: da z njegove strani ni bilo nobene kršitve. "Veseli me, da je s tem zadeva razčiščena in da so obrekovanja, ki sem jih bil deležen, ovržena," je dodal.