Koalicijski partnerji premlevajo možnosti, kako naj bi se zmanjšal politični vpliv v državnih podjetjih. Foto: BoBo
Koalicijski partnerji premlevajo možnosti, kako naj bi se zmanjšal politični vpliv v državnih podjetjih. Foto: BoBo
Igor Lukšič
Lukšič bi vladi rad zagotovil mehanizem, ki bi preprečeval dogodke, kot so se nedavno pripetili v Luki Koper. Foto: BoBo

Na sestanku koalicije so razpravljali tudi o kadrovanjih v državnih podjetjih. Soglasno so se strinjali, da bi se politične stranke morale pri imenovanju nadzornikov popolnoma umakniti.

Predsedniki vladajočih strank konkretnih rešitev, kako preprečiti politična kadrovanja v državnih podjetjih, niso sprejeli. Omenjali pa so možnost veta ali soglasja resornega ministra.

Lukšič: Ne preveč dobra odločitev
Predsednik SD-ja Igor Lukšič je po sestanku koalicije pojasnil, da se pogovarjajo predvsem o tem, kako bi bili postopki pri imenovanjih v državnih podjetjih strokovni, vlada pa bi dobila "neko možnost" preprečitve slabih odločitev ali hitrejšega odziva na "kaj takega, kot se je zgodilo v Luki Koper".

Po Lukšičevem mnenju bi bila ena izmed možnosti ta, da bi si vlada pridržala pravico soglasja, druga možnost pa bi bila izboljšanje politične kulture. Ob tem je dejal, da bi marsikaj lahko rešila možnost veta resornega ministra pri imenovanju nadzornikov, ko bi bilo, denimo, očitno, da je "cel mehanizem zatajil".
O zahtevi Slovenske odškodninske družbe (Sod) za sklic skupščine Luke Koper je Lukšič povedal, da bo ta odločala o nadzornikih, ki bodo nato odločali o prihodnosti Gašparja Gašparja Mišiča na čelu Luke. Če bodo njegovo imenovanje potrdili tudi nadzorniki v novi sestavi, "kar jim sicer človek ne bi priporočal kot dobro odločitev", pa bosta imeli država in vlada po njegovih besedah resne težave, tudi z nadzorniki Soda.

Virant bi kadrovanje in odgovornost prepustil Sodu
Prvak DL-ja Gregor Virant je poudaril, da se morajo politične stranke, interesne skupine, lobiji in podobno popolnoma umakniti iz kadrovanja v državnih podjetjih, uprava Soda pa mora prevzeti polno odgovornost. "Predsedniki strank moramo dati jasno sporočilo, da nihče nima pravice kadrovati v našem imenu," je dodal.
Tudi Virant meni, da mora pri imenovanju Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper zdaj Sod "oddelati svoj posel". Sod sicer kapitalske naložbe države upravlja do oblikovanja državnega holdinga, sodeč po Virantu, pa tudi zakon o Slovenskem državnem holdingu (SDH) ne bo zagotovilo, da se politično kadrovanje ne bo dogajalo. Formalno jamstvo so po njegovem mnenju pregledni postopki, neformalno pa sporočilo političnega vrha, da stranke ne kadrujejo.

Ob tem predsednik DL-ja podpira zahtevo Soda po izredni skupščini Luke. Na vprašanje, ali je članstvo Sama Lozeja v nadzornih svetih tako Soda kot Kapitalske družbe združljivo, pa je Virant odgovoril, da bo treba - če se po poročilu o imenovanju nadzornikov Luke Koper, ki ga je od Soda zahtevala vlada, izkažejo nepravilnosti - ukrepati tudi v smer, da se "morda malo prevetri" nadzorni svet Soda.
Pokojnine niso več na mizi
Tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je kot eno izmed mogočih rešitev omenil "sodelovanje resornega ministra" pri postopkih imenovanja nadzornikov v državnih podjetjih, a kot pravi, je to še stvar dogovora.

Poudaril je, da je treba čim prej izpeljati zakon o SDH-ju, nadzorniki pa da morajo biti profesionalni, imeti znanje in izkušnje ter biti neodvisni v tem smislu, da skrbijo le za dobro podjetja. Koalicijski partnerji so sicer razpravljali tudi o proračunu za prihodnje leto, ob čemer je Erjavec povedal, da ukrepa znižanja pokojnin ni več v načrtu vlade. So pa po njegovih besedah določene stvari še odprte, tudi morebitni posegi v letni dodatek za upokojence