Igor Lukšič je kritičen do Pahorjevih potez. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Igor Lukšič je kritičen do Pahorjevih potez. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Borut Pahor
Borut Pahor je, kot kaže, na nenavaden način namignil o svojih ciljih za prihodnost. Foto: Reuters
Tudi Borut Pahor med tekači v Radencih

"To je strategija, s katero poskuša kandidirati za predsednika stranke , saj nima drugega programa kot to, da vleče energijo ljudi nase s tem, ko je kandidat za vse možne funkcije. To je edini program, ki ga ima, se pravi piar in zbujanje pozornosti," je za MMC dejal kandidat za predsednika SD-ja Igor Lukšič.
Na vprašanje, ali ima Pahor sploh kakšno možnost za izvolitev na junijskem kongresu stranke, je Lukšič odgovoril: "Ne, nima nobene možnosti. Hodil sem naokrog, poznam ljudi. Njemu je to nemogoče zmagati." Če se odloči za predsedniško kandidaturo na ravni republike, potem članstva v stranki nima zamrznjenega in se lahko sam odloči, kaj bo storil z njim, pojasnjuje Lukšič.
"On je kandidat za vse odprte funkcije, to je njegov program," pa je sklenil Lukšič z odgovorom na vprašanje, ali meni, da se bo Pahor podal na jesenske predsedniške volitve, če izgubi na kongresu stranke.
Predsednik SD-ja in nekdanji premier Borut Pahor je namreč po današnji udeležbi na letošnjem maratonu v Radencih namignil na kandidaturo za predsednika države. Pahor je po prihodu v cilj dejal: "Ves čas med tekom sem si mislil, da če danes ne morem premagati samega sebe, ne morem zmagati na jesenskih volitvah."

Ima Pahor podporo stranke?
V stranki Pahorjeve napovedi niso želeli komentirati. Denis Sarkič, predstavnik SD-ja za strateško komuniciranje, je za MMC znova ponovil že znano stališče, da je "uradno stališče SD-ja, ki ga stranka zagovarja že nekaj časa, da bo svoje stališče glede predsedniškega kandidata na jesenskih volitvah povedala v drugi polovici junija, vsekakor pa po kongresu".

Glavni tajnik SD-ja Uroš Jauševec pa je že zanikal, da bi Pahorjeva izjava pomenila napoved predsedniške kandidature. "BP ni napovedal kandidature za P RS," je zapisal na spletnem omrežju Twitter.
Tudi Pahorjeva predstavnica za stike z javnostmi Špela Vovk je dejala, da te izjave ne gre jemati kot napoved za kandidaturo in dodala, da če bo Pahor svojo kandidaturo napovedal, bomo o vsem uradno obveščeni, je poročal portal 24ur.com.

Štirje kandidati že znani
Kandidaturi sta uradno že napovedala tudi zdajšnji predsednik države Danilo Türk in evropski poslanec Milan Zver, ki kandidira s podporo SDS-a in NSi-ja. Kandidata sta tudi predsednik SNS-a Zmago Jelinčič in neodvisni kandidat Marko Kožar.

Tudi Borut Pahor med tekači v Radencih