Begunce bodo odpeljali nazaj v Center za tujce v Postojno. Foto: BoBo
Begunce bodo odpeljali nazaj v Center za tujce v Postojno. Foto: BoBo
false
Madžari so zavrnili sprejem 14 Sircev. Foto: Reuters
Kaj zdaj čaka 14 sirskih prebežnikov?

Štirinajst sirskih beguncev so slovenski organi prijeli v noči na četrtek, ko so v bližini Lendave nedovoljeno prečkali državno mejo. Ker nihče od njih ni zaprosil za mednarodno zaščito, so se slovenski organi odločili, da jih bodo skušali predati nazaj Madžarski.

Pogovori med slovenskimi in madžarskimi organi so v Pincah potekali od 10. ure, a so madžarski organi njihov sprejem zavrnili. Da so Madžari sprejem beguncev zavrnili, je potrdil predstavnik Policijske uprave Murska Sobota Boris Žibrat. "Niso jih hoteli sprejeti, ker tujci v razgovorih niso niti z besedo omenili, da so bili na Madžarskem, dejansko pa tudi nismo imeli fizičnih dokazov o njihovem bivanju na Madžarskem. Tam jim tudi niso vzeli prstnih odtisov in jih zato ni v sistemu," je povedal Žibrat.

Zdaj bodo sirske državljane, ki so stari med 23 in 40 let, vrnili v Center za tujce v Postojni, kjer so prebivali tudi do zdaj.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je že v ponedeljek napovedal, da bodo sirski državljani ostali v Sloveniji, če jih Madžarska ne bo sprejela. Ni pa po njegovih besedah nobenega dvoma, da so k nam prišli prav iz Madžarske.

Formalen postopek ali dovoljenje za zadrževanje v Sloveniji
Slovenija bi se lahko zdaj, če je prepričana, da ima dovolj dokazov, da so res prišli iz Madžarske, odločila še za formalen postopek vračanja beguncev na Madžarsko, lahko pa jim izda dovoljenje za zadrževanje v Sloveniji, kar pomeni, da njihovo gibanje v Sloveniji ne bo več omejeno.

AI: Dobra novica, a razočaranje nad Slovenijo
Na novico, da se sirski begunci ne bodo vrnili na Madžarsko, so se že odzvali tudi pri slovenskem Amnestyju, kjer so razplet označili kot dobro novico, saj so njihovi predstavniki v ponedeljek govorili z dvema od omenjenih beguncev, ki sta dejala, da si ne želijo nazaj na Madžarsko. So pa izrazili razočaranje, da je želela Slovenija begunce prisilno vrniti na Madžarsko kljub pozivom organizacije, drugih nevladnih organizacij in približno 1.300 posameznikov.

Kaj zdaj čaka 14 sirskih prebežnikov?