Popoviča je razburilo vprašanje o domnevno cvetečem delovanju mafije v Kopru. Foto: RTV SLO
Popoviča je razburilo vprašanje o domnevno cvetečem delovanju mafije v Kopru. Foto: RTV SLO

Na Primorskih novicah je pred kratkim prišlo do poskusa discipliniranja novinarja, katerega stališča se razlikujejo od stališč nadrejenih in ki so mu brez utemeljene obrazložitve znižali plačo.

Venčeslav Japelj, predsednik Sindikata novinarjev Primorskih novic
Primorske novice
Japelj je dejal, da so novinarja Primorskih novic zaradi različnega stališča disciplinirali in mu tudi znižali plačo. Foto: RTV SLO
Na koprski občini so novinarko obtožili neprofesionalnosti. Foto: EPA
Je Popovič napadel novinarko?

Kot so sporočili iz Sindikata novinarjev Primorskih novic, se je to zgodilo, ko je Vidrihova Popoviča vprašala, kako komentira govorice, da v Kopru nastaja leglo mafije. Župan ji je med drugim odgovoril, da za to še ni slišal in da bi bilo prav, da novinarji taka vprašanja postavljajo tudi drugim.

Popovič, ki je bil na nedeljskih lokalnih volitvah ponovno izvoljen za župana kar s 70,27-odstotno podporo, je Vidrihovi očital, da je nesramna, jo zmerjal in z roko nakazal udarec proti njej. Sindikat pravi, da bralci niso mogli prebrati obvestila o incidentu, zato so sami obvestili javnost. Predsednik sindikata Venčeslav Japelj meni, da bi se za kolegico moralo zavzeti najprej njeno uredništvo, z odgovornim urednikom na čelu, nato pa tudi strokovne in stanovske organizacije novinarjev v Sloveniji.

"Začelo se je s Petkom, to pa je nadaljevanka"
Pravi še, da gre tu za eno od nadaljevank prakse, ki se je začela z brutalnim napadom na takrat še novinarja Večera Mira Petka. Kot oteževalno okoliščino za Popoviča pa je navedel tudi dejstvo, da je občina Koper tudi solastnik časnika.

Odgovorni urednik čaka na drugo plat zgodbe
Odgovorni urednik Primorskih novic Tino Mamić je za MMC pojasnil, daje vso podporo napadeni novinarki, saj gre za napad na časopisno hišo in novinarsko svobodo. Pravi, da gre v vsakem primeru za incident, vendar težko reče, kaj je kdo kaj komu rekel. Glede obtožb, da ni hotel objaviti vesti o tem, je dejal, da tega ni mogel narediti, dokler ni dobil še mnenja druge strani, torej občine. Članek o tem incidentu bo zdaj tudi objavljen, je še pojasnil Mamić.

Občina: Vprašanje je bilo kot obtožba
Na koprski občini so se na dogodek sicer že odzvali in v sporočilu za javnost zapisali, da je novinarka zastavila vprašanje na način, iz katerega je bilo razbrati, da je v Kopru na oblasti mafija, zato naj bi bil tudi odgovor župana oseben. V občini obsojajo nekorektno in neprofesionalno delo novinarke, ki da je v preteklosti že večkrat tendenciozno in zlonamerno prikazovala uspehe in delo občine.

Ko so predstavniki za odnose z javnostmi "objektivni"
Popovič naj bi novinarko v verbalnem napadu obtožil škodovanja občini, njemu kot županu, njegovi družini, natančneje njegovi ženi, mami, sestri. Rekel naj bi ji tudi, da naj enak pristop uporabi tudi pri Bredi Pečan (županja Izole iz vrst SD-ja), ki naj bi bila po Popovičevih besedah njena mentorica. Predstavnica za stike z javnostjo pri občini Koper Mojca Beljan je za MMC zagotovila, da lastništvo občine pri časopisu, ki je sicer manj kot 1-odstotno, nima nobene veze s to zgodbo ter da to sploh ni okoliščina. V sporočilu za javnost so na občini še dokaj zanimivo zapisali, da lahko Beljanova kot nekdanja novinarka objektivno presodi ravnanje novinarke.

Japelj: Novinarska svoboda vse manjša
Aktiv novinarjev Primorskih novic je dejanje označil za nedopustno, saj predstavlja napad na novinarkino dostojanstvo in na dostojanstvo in avtonomijo novinarstva sploh. Japelj je še dejal, da je delo novinarjev vse bolj oteženo ter to podkrepil z informacijo, da se je na Primorskih novicah že pred kratkim poskušalo disciplinirati novinarja, katerega stališča se razlikujejo od stališč nadrejenih in ki so mu brez utemeljene obrazložitve znižali plačo.

Urednik: "Gre za gonjo proti meni"
Glede tega je odgovorni urednik za MMC pojasnil, da gre zgolj za gonjo proti njemu. Glede znižanja plače temu novinarju pa je pojasnil, da gre tukaj za stimulacijo, pri čemer je pravica urednika, da to nekomu dodeli ali ne. V tem primeru je pač temu novinarju ni dal, s čimer pa se ta ni strinjal.

Na Primorskih novicah je pred kratkim prišlo do poskusa discipliniranja novinarja, katerega stališča se razlikujejo od stališč nadrejenih in ki so mu brez utemeljene obrazložitve znižali plačo.

Venčeslav Japelj, predsednik Sindikata novinarjev Primorskih novic
Je Popovič napadel novinarko?