Koalicija formalnega dogovora s polanci ne bo sklenila. O morebitnem sodelovanju pa se bodo dogovarjali vsak po svoje. Foto: DZ
Koalicija formalnega dogovora s polanci ne bo sklenila. O morebitnem sodelovanju pa se bodo dogovarjali vsak po svoje. Foto: DZ

Predsedniki koalicijskih strank so na rednem kolegiju pri premierju ugotovili, da formalnega sodelovanja s poslansko skupino nepovezanih poslancev ne bo. Odločitev je po besedah predsednika DeSUS-a Karla Erjavca sprožilo ponedeljkovo pismo poslanca Andreja Magajne premierju Borutu Pahorju.

Nepovezani poslanec Magajna je namreč premierju poslal svoje zahteve, s katerimi pogojuje sodelovanje z vladno koalicijo. Med njimi so spremembe volilne zakonodaje ter umik pokojninske reforme in zakona o malem delu.

Nezadovoljna tudi Žnidaršič in Rezman
To je vznejevoljilo tudi druga dva člana poslanske skupine nepoveznih poslancev in sporožilo odločitev, da se o sodelovanju s koalicijo ne bodo več pogajali skupaj.

"Tako smo se dogovorili, ker Andrej Magajna ni spoštoval dogovora, da se o stališčih najprej pogovorimo znotraj poslanske skupine," je povedal vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič. Pojasnjuje, da je v sporazumu o skupnem sodelovanju v poslanski skupini določeno, da se morajo o vsaki zadevi pogovoriti znotraj poslanske skupine.

Še vedno bodo delovali kot poslanska skupina
S tem, ko je Magajna v ponedeljek javno predstavil nekatere svoje pogoje za sodelovanje s koalicijo, in to še preden je prispel odgovor iz koalicije, je ta dogovor kršil, meni Žnidaršič. "Magajna ni počakal in je predstavil svoje pogoje, kot da jih midva nimava."

Zdaj se bodo torej o morebitnem sodelovanju s koalicijo pogovarjali vsak posebej, Žnidaršič pa se bo s poslancem Vilijem Rezmanom najverjetneje dogovoril za skupen nastop. Še vedno bodo vsi trije delovali kot poslanska skupina, ker to po Žnidaršičevih besedah pomeni določeno strokovno in administrativno podporo. "To pa je najbrž tudi vse," je dodal.