Magajna:
Magajna: "Nekdanjim ZSMS-jevcem je treba reči: 'Dosti vas imamo!'" Foto: MMC RTV SLO

Levica potrebuje očiščenje in prenovo, saj nam vlada bivša ZSMS-jeva struktura. Vladajo nam tisti, ki so se leta 1991 uprli svojim očetom in stricem, naredili nekatere velike korake, toda na koncu zapeljali razvoj v smer, ki ni prava. Tudi ZSMS-jevcem bi bilo treba reči: dosti vas imamo!"

Andrej Magajna

Magajna je napovedal, da bo premierju Borutu Pahorju poslal pismo s svojimi zahtevami in predlogi. Na to, kako hitro pričakuje premierjev odgovor, je Magajna odgovoril: "Meni se nikamor ne mudi, če se pa njim mudi za moj glas, bodo pohiteli."

Magajna je zatrdil, da ni pogojeval svojega sodelovanja z vlado s kakšnimi kadrovskimi zahtevami, čeprav mu je vladna stran to ponujala. "Odločil sem se, da raje pogojujem sodelovanje s predlogi, s katerimi želim pomagati pri reformah," je povedal Magajna, ki je svoje predloge oblikoval po posvetih s strokovnjaki.

Predlogi za spremembe reformnih zakonov
Predstavil je nekatere predloge, s katerimi bi lahko ključne vladne reforme postale sprejemljive za vse socialne partnerje, tudi za opozicijo.

Magajna je prepričan, da Slovenija še ni izšla iz krize, kot to zatrjuje Pahor, zato je pripravil predloge za spremembe zakona o malem delu, pokojninske reforme, zdravstvene reforme. Zavzema pa se tudi za spremembo volilne zakonodaje, gospodarske strategije Slovenije in njene razvojne in zaposlovalne politike.

Levica potrebuje očiščenje
Komentiral in ocenil je tudi stanje na levici, za katero meni, da je bolj neoliberalna kot socialnodemokratska. Dodal je, da je levica na čudni poti in da je potrebna sprememb in očiščenja, prav tako je prepričan, da je sedanja levica preveč vpeta v lobije in v stare strukture. "Levica potrebuje očiščenje in prenovo, saj nam vlada bivša ZSMS-jeva struktura. Vladajo nam tisti, ki so se leta 1991 uprli svojim očetom in stricem, naredili nekatere velike korake, toda na koncu zapeljali razvoj v smer, ki ni prava. Tudi ZSMS-jevcem bi bilo treba reči: 'dosti vas imamo,'" je dodal.

Magajna je dejal, da ravno zaradi gospodarskih povezav levih strank in lobijev v Sloveniji vprašanje tajkunov in korupcije ne bo nikoli rešeno. Ocenil je, da bo tudi nova predlagana protitajkunska zakonodaja neučinkovita, saj ima zakon po njegovem mnenju toliko lukenj, da ne bo nihče odgovarjal za svoja dejanja. "Eldorado za mafijce," je razmere v Sloveniji ocenil Magajna.

Rezman: Magajna bo moral pojasniti, od kod novo stališče
Magajnove besede pa je komentiral tudi nepovezani poslanec Vili Rezman, ki je med drugim dejal, da so zahteve, ki jih Magajna namerava nasloviti na Pahorja, njegove osebne. Obenem pa drži, da so se vsi trije poslanci dogovorili o tem, kaj naj glede sodelovanja v koaliciji sporočijo Pahorju, je dodal. Zdajšnje Magajnove besede tako za Rezmana niso v skladu s tistim, kar je podpisal pretekli teden, zato bo moral po njegovih besedah predsednik krščanskih socialistov pojasniti, od kod novo stališče.

Levica potrebuje očiščenje in prenovo, saj nam vlada bivša ZSMS-jeva struktura. Vladajo nam tisti, ki so se leta 1991 uprli svojim očetom in stricem, naredili nekatere velike korake, toda na koncu zapeljali razvoj v smer, ki ni prava. Tudi ZSMS-jevcem bi bilo treba reči: dosti vas imamo!"

Andrej Magajna