Zakon o malem delu buri duhove že nekaj časa, v javnosti pa se je ustvarilo povsem napačno mnenje oziroma razumevanje zakona in njegovih posledic ob morebitni potrditvi, so prepričani v združenju. Foto: MMC RTV SLO
Zakon o malem delu buri duhove že nekaj časa, v javnosti pa se je ustvarilo povsem napačno mnenje oziroma razumevanje zakona in njegovih posledic ob morebitni potrditvi, so prepričani v združenju. Foto: MMC RTV SLO

Igor Jurišič, predsednik Popotniškega združenja Slovenije, poudarja, da zakon o malem delu, o katerem bodo volivci odločali na referendumu 10. aprila, ne bo omejil bogatenja študentskih servisov, saj bodo po njegovih besedah servisi po novem lahko delo posredovali ne le študentom in dijakom, temveč tudi upokojencem in brezposelnim.

"Manko bo v pokojninski blagajni"
"Po končanem študiju študentu preneha pravica dela prek študentskega servisa. Po novem zakonu bo lahko z enako napotnico delal tudi po diplomi kot uradno brezposeln. Po študiju mlade tako čaka malo delo namesto redne zaposlitve," pravi. Prav tako bo po mnenju združenja to slabo za upokojence, saj zakon omogoča, da delodajalec prek malega dela odvaja 9 odstotkov namesto 24,5 odstotka v pokojninsko blagajno. "To pomeni, da bo začelo zmanjkovati denarja za pokojnine."

Ni malice in dopusta
Prav tako opozarjajo, da zakon ne pozna delavskih malic. Če le tretjina vseh zaposlenih postanejo mali delavci, se dnevno zmanjša povpraševanje za 250.000 delavskih malic. Izračunali so, da bo "samo na račun malic izpad v višini 240 milijonov evrov." "Zakon o malem delu ne predvideva plačanega dopusta in kaj hitro se bo lahko zgodilo, da te po vrnitvi z (neplačanega!) dopusta služba ne bo več čakala," še dodajajo.

Predlagajo, naj vlada raje uvede stroge kazni za zlorabe študentskega dela. To bi po njihovem prepričanju trajno rešilo težavo študentskega dela. Zakon o malem delu bo po njihovem mnenju koristil tajkunom in velikim podjetjem, saj predvideva kazen za delodajalca, ki prekorači mesečno omejitev malih delavcev v višini 3.000 evrov, ne glede na vrsto kršitve. "Kazen se bo torej izplačalo plačati, saj bo potem legalno omogočala zaposlitev neskončnega števila malih delavcev," so še dodali.