Ranjeni slovenski vojak bo okreval v Afganistanu. Foto: BoBo
Ranjeni slovenski vojak bo okreval v Afganistanu. Foto: BoBo
Vladno letalo Falcon
Matjaž Kačičnik, kapitan falcona je dejal: "Meni ni važno, koga prevažam. Moje vodilo je, da je varnost na prvem mestu. In kakršnakoli bo moja odločitev, bom za njo tudi stal." Foto: BoBo

"Gre za misijo v tujini, gre za misijo Nata, in seveda z razkrivanjem večjih podatkov, ki bi ogrozili varnost naših vojakov v Afganistanu, javnosti pač ne moremo postreči," je dejal Jakič. "Morate razumeti, da moramo misliti tudi na varnost svojih vojakov," je še poudaril.

Članom odbora DZ-ja za obrambo sta dogodek z več podrobnostmi, kot pa jih je izvedela javnost, predstavila obrambni minister Jakič in načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič.

Predsednik odbora Franc Jurša (DeSUS) je dejal, da so kljub incidentu zadovoljni, da v Slovenski vojski do zdaj ni bilo primera smrti. "Prepričani smo, da bo naš vojak okreval in da dogodek zanj ni bil katastrofalen," je še dodal. Da je bil dogodek korektno predstavljen, je potrdil tudi član odbora Matej Tonin (NSi), ki je potrdil, da gre za zaupne podatke.

Kot je znano, je bil slovenski vojak med redno operativno nalogo ranjen v nogo. Po zadnjih informacija dobro okreva in se mu, kot kaže, ne bo treba na zdravljenje vrniti v domovino.

Postopen umik slovenskih sil
Dogodek prav tako ne bo vplival na umik slovenskih vojakov iz Afganistana. Obrambni minister je namreč dejal, da bo večina vojakov, nekaj čez 30, Afganistan zapustila aprila, konec julija bo odšlo še 16 vojakov, do konca leta pa bosta tam ostala le dva poveljujoča častnika.

Analiza okvare falcona brez razprave
Na dnevnem redu odbora je bila tudi analiza okvare na letalu falcon, ki naj bi jo minister za obrambo, po mnenju SDS-a, ki je zahteval razpravo, izkoristil za osebne namene. Jakič je vse očitke znova zavrnil, poslanci pa so se razšli brez razprave. Sonja Ramšak (SDS) je v imenu predlagateljev sicer povedala, da ne želijo nikogar vnaprej obtožiti, da pa bi želeli konkretne odgovore tudi zato, da bi zaščitili ugled Slovenske vojske in ugotovili, ali je prišlo do njene zlorabe.

Jaklič je dejal, da se strinja, da je vsaka zloraba Slovenske vojske v politične namene nesprejemljiva, a da razume "željo političnega obračunavanja SDS-a" in njihovo namero njegove diskreditacije.

Pred komisijo je stopil tudi polkovnik ter glavni preiskovalec stalne komisije za preiskavo letalskih nesreč in incidentov Mihael Klavžar, ki je poudaril, da ni bil nikoli deležen "takšnih ali drugačnih pritiskov", in dodal, da njegova komisija ni pristojna za preiskavo tega dogodka. Dogodek namreč ni bil ne letalska nesreča ne incident, zato ga mora preiskati pristojen vojaški letalski organ. Klavžar je sicer še dejal, da bi posadki morali "celo dati priznanje, ker ni popustila pritiskom, da bi spregledala okoliščine tehnične okvare, in kljub vsemu izvedla poleta, da bi s tem morda zadovoljila neka druga pričakovanja".

Kapitan falcona: Najprej je varnost in za tem stojim
Načelnik vojaškega letalskega organa Vojko Urlep je zagovarjal odločitev, da je preiskava nepotrebna, saj je posadka ravnala v skladu z internimi predpisi in pokazala visoko raven odgovornosti, stotnik Matjaž Kačičnik, kapitan falcona, pa je izpostavil, da je pri prejšnjem delodajalcu, kjer je bil štiri leta, z letalom prevažal vse slovenske predsednike tako države kot vlade, ukrajinske in hrvaške predsednike, pa tudi ameriške kongresnike. Namigovanja, da bi se s kom dogovarjal ali da bi kdo vplival nanj, je Kačičnik označil za smešna. Pojasnil je, da je odločitev o preložitvi poleta sprejela vsa posadka, saj na začetku niti niso vedeli, kaj bi bil lahko vzrok za okvaro motorja.

Med ugotavljanjem vzroka so prišli do sklepa, da nima smisla nadaljevati telefonskega pogovora s serviserji družbe Ruag, s katerimi imajo sklenjeno pogodbo. Zato so se odločili, da bodo napako odpravljali naslednji dan. Kot je še dejal Kačičnik, je bil na letališču v Moskvi tudi specialist, a za drug tip falcona. "Meni ni pomembno, koga prevažam. Moje vodilo je, da je varnost na prvem mestu. In kakršna koli bo moja odločitev, bom za njo tudi stal," je sklenil.

Predsednik odbora Franc Jurša (DeSUS) je ugotovil, da so ga pojasnila predstavnikov SV-ja prepričala o pravilnosti ravnanja posadke. Nato pa so poslanci z osmimi glasovi za in štirimi proti izglasovali postopkovni predlog Petra Vilfana (PS), da se seja prekine še pred nadaljevanjem razprave ali glasovanjem o predlaganih sklepih.