Maneverska struktura je nastala kot odziv na pozive JLA, naj TO preda orožje. Foto: BoBo
Maneverska struktura je nastala kot odziv na pozive JLA, naj TO preda orožje. Foto: BoBo
false
Anton Krkovič je bil pobudnik in prvi poveljnik MSNZ-ja. Foto: BoBo

Prvi poveljnik Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) Anton Krkovič je bil takrat načelnik oddelka za Ljudsko obrambo občine Kočevje. Krkovič je 17. maja 1990 opazil vojake JLA, da le dva dni po zahtevi o predaji orožja iz občinskega štaba Teritorialne obrambe (TO) v Kočevju odvažajo orožje.

Krkovič se je nemudoma odzval in se odpravil v Ljubljano, kjer je o dogajanju obvestil takratnega obrambnega ministra Janeza Janšo in notranjega ministra Igorja Bavčarja. Prva slovenska demokratično izvoljena vlada je takrat šele komaj dobro prevzela posle.

Stekle so prve aktivnosti za organiziranje MSNZ-ja, ki je formalno obliko dobil 28. avgusta 1990 na Komunali v Kočevju. Na sestanku so bili ob prisotnosti Janše in Bavčarja predstavljeni Krkovičevi načrti organizacijske sheme MSNZ-ja. Takratni notranji minister je le teden dni kasneje izdal uradno odločbo za oblikovanje MSNZ-ja, za poveljnika pa imenoval Krkoviča.

Obramba mlade države in vodstva
Osnovna naloga, ki je bila dodeljena MSNZ-ju, je bila obramba mlade, na novo nastajajoče države Slovenije in njenega vodstva. Sprva je struktura delovala brez zakonske podlage in jo je dobila šele z dopolnilom k ustavi konec septembra 1990. Takratna slovenska skupščina je s tem dopolnilom Sloveniji podelila popolno oblast nad vodenjem lastnih oboroženih sil.

MSNZ je tako prešel pod okrilje TO-ja, ki je bil kasneje preoblikovan v Slovensko vojsko (SV). Zaradi tega dejstva nekateri začetek nastajanja MSNZ-ja štejejo kot začetek nastajanja SV-ja, ki svoj dan sicer praznuje 15. maja.

Krkovič je v izjavi za javnost ob 25. obletnici začetkov MSNZ-ja zapisal, da struktura nima primere v zgodovini, saj je bila oblikovana v posebnih razmerah najbolj občutljivega časa slovenskega osamosvajanja. Dosegli smo usklajeno organiziranost več deset tisoč oboroženih vojakov in policistov v enovito in učinkovito vojaško organizacijo, je še dodal.