Manfred Weber. Foto: Reuters
Manfred Weber. Foto: Reuters

"Menimo, da je nedopustno, da se tako pomemben zakon, kot je zakon o javni radioteleviziji, sprejema brez javne razprave in po hitrem postopku," je zapisal Weber. Še posebej nesprejemljivo pa je po njegovih besedah, da si politika skuša z lažnimi obljubami podrediti medij, ki je izjemnega nacionalnega pomena.

"Finančno izčrpavanje in grožnje z odstranitvijo vodstva in novinarjev, ki niso po meri vladajoče politike, ostro zavračamo," je poudaril Weber. Kot je dodal, so podobne poskuse v preteklosti že videli v nekaterih drugih državah in smo jih ostro obsodili. "Pozivamo slovensko vlado, da se vzdrži takšnih nedemokratičnih dejanj in v celoti spoštuje evropske vrednote ter zagotovi okolje, kjer bodo mediji lahko delovali svobodno in brez političnih pritiskov," še piše v sporočilu za javnost.

Evropski poslanci Romana Tomc, Milan Zver (oba EPP/SDS) in Franc Bogovič (EPP/SLS) so sporočili, da so veseli podpore svoje politične skupine.

Na spletni strani EPP-ja, na kateri je objavljeno Webrovo sporočilo, je sicer opozorilo, da gre za pogled nacionalne delegacije, in ne odraža nujno uradnega mnenja skupine EPP-ja kot celote, poroča STA.

Dva člana EPP-ja, Maltežan David Casa in Latvijka Dace Melbarde, sta med osmimi podpisniki pisma, ki so ga člani neformalne delovne skupine za medije Evropskega parlamenta v torek naslovili na vodstvo RTV Slovenija in v katerem so izrazili "zaskrbljenost zaradi nenehnega slabšanja delovnih razmer novinarjev" na javni radioteleviziji. Podpisniki pisma dejanja vodstva RTV Slovenija označujejo za kolektivno nadlegovanje.