Velika
Velika "napaka" organizatorjev ... Foto: MMC RTV SLO
Italijanska manipulacija z žrtvami fojb

Italijanski organizatorji so namreč na plakatu, s katerim so vabili na prireditev ob dnevu spomina na žrtve fojb, natisnili oziroma uporabili fotografijo namišljenih italijanskih rojakov, ki naj bi jih usmrtil partizanski eksekucijski vod. Toda izkazalo se je, da so na fotografiji italijanski vojaki, ki so - sramotno, v hrbet - streljali slovenske rodoljube. Žalostni in resnični dogodek se je na Notranjskem zgodil leta 1942, je za TV Dnevnik poročala Mojca Dumančič.

Na spletnih straneh Unije Italijanov je manipulacijo našel član Civilne iniciative za Primorsko Božo Novak. "To je tipičen primer italijanske manipulacije. Oni - vemo, da so mojstri v potvarjanju zgodovine."
Italijanski desničarji so fotografijo uporabili kot partizansko streljanje italijanskih civilistov. Resnica pa je, da je to eksekucijski vod italijanskih vojakov, ki strahopetno v hrbet strelja pet notranjskih rodoljubov v vasi Dane 31. julija 1942 med eno izmed italijanskih ofenziv. Izvor fotografije je potrdil tudi slovenski Muzej novejše zgodovine. "In tukaj bi morala naša država suvereno in odločno protestirati proti takim poneverbam. Kajti to, da ti postaviš streljanje fašistov na slovenske talce in to v Italiji prikažeš kot streljanje italijanskih, je amoralno dejanje," poziva predstavnik Civilne iniciative za Primorsko Marjan Bevk. Več. Tako poneverjanje po besedah Boža Novaka vliva strah, saj gre sporočilo lahko razumeti tudi kot neposredno grožnjo: "Da se nam to lahko še kdaj ponovi. Da bodo italijanski vojaki takole še kdaj stali v postroju in bodo streljali Slovence. Nas!" Protestno pismo so Primorci poslali Italijanom. Samo opravičilo, pa pravijo, ne bo dovolj.
Unija Istranov: Gre za napako
V Uniji Istranov, ki je bila povabljena na spominsko slovesnost v italijansko občino Bastia Umbria pri Assisiju, so za napako izvedeli, ko je bil plakat že natisnjen, in zagotavljajo, da pri izbiri fotografije zanj niso sodelovali. Predsednik unije Massimiliano Lacota priznava, da gre za napako: "Noro je, da je bila za manifestacijo ob dnevu spomina, na njej je bil tudi boksarski prvak iz Izole Nino Benvenutti, izbrana fotografija s povsem drugačno oziroma prav nasprotno vsebino."

Krivda je v upravi občine gostiteljice, še pravijo v ezulski organizaciji, in da za napako ne morejo biti odgovorni. So pa za slovesnost posodili 15 panojev iz Muzeja eksodusa v Padričah nad Trstom s korektnimi povzetki zgodovinskega dogajanja tudi v času fašizma.

Italijanska manipulacija z žrtvami fojb