Oddaja Studio City je na sporedu že 33 let, zadnjih 24 let jo vodi Marcel Štefančič jr. Foto: Adrijan Pregelj
Oddaja Studio City je na sporedu že 33 let, zadnjih 24 let jo vodi Marcel Štefančič jr. Foto: Adrijan Pregelj

"Pogodba je k producentki prišla zavrnjena, medtem ko je bila za druga dva honorarna sodelavca potrjena," je zavrnitev pogodbe voditelju oddaje Studio City Marcelu Štefančiču jr. potrdila urednica oddaje Alenka Kotnik. Doslej se je trimesečna pogodba Štefančiču na RTV Slovenija podaljševala samodejno.

Za nepodaljšanje pogodbe Štefančiču je izvedela od producentke oddaje. Odgovorna urednica Informativnega programa Televizije Slovenija Jadranka Rebernik urednice Studia City o kakršni koli spremembi ni obvestila, čeprav je oddaja na sporedu predvidena 9. maja, torej čez dober teden dni. "Na moje vprašanje, zakaj je bila pogodba zavrnjena, ali bi morali kar koli spremeniti, da bo potrjena, Rebernik še ni odgovorila," je dejala Kotnik in dodala, da je Rebernik sicer v teh dneh na dopustu.

Več bo znano v torek, 3. maja, ko se z dopusta vračajo tudi sodelavci Studia City. "V torek imamo redakcijski sestanek, a kaj se bo zgodilo, ne vem. Smo v hudi negotovosti in hkrati ogorčeni, da se je to zgodilo. Ne vemo, ali je šlo morda za napako, a glede na to, da sta bili drugi dve pogodbi posredovani naprej k direktorju, ne verjamem." Kotnik ob tem poudarja, da kot urednica od vodstva ni prejela nobenega obvestila o tem, da se v oddaji obetajo kakršne koli spremembe. "Bojim se, da bom prihodnji teden postavljena pred izvršeno dejstvo tik pred zdajci," na vprašanje, ali bi vodstvo lahko predlagalo novega voditelja, odgovori Kotnik.

Na službo za odnose z javnostmi RTV Slovenija smo naslovili vprašanja, zakaj pogodba voditelju ni bila podaljšana, kdo bo vodil oddajo Studio City 9. maja in zakaj odgovorna urednica Informativnega programa TV Slovenija Jadranka Rebernik o tako pomembni spremembi ni obvestila uredništva oddaje Studia City. Na odgovore še čakamo.

Sorodna novica Peticijo v podporo Studiu City, Tedniku in Tarči v dveh tednih podpisalo več kot 40.000 ljudi

Štefančič: To je streljanje v hrbet

"Nismo presenečeni, smo pa šokirani," je nepodaljšanje pogodbe za MMC komentiral Marcel Štefančič, ki oddajo Studio City vodi že 24 let. "Vodstvo RTV Slovenija očitno počne to, kar je Janševa vlada počela s STA-jem," je bil neposreden Štefančič in dodal, da ne gre za potezo, ki bi nakazovala častne namene vodstva. "Predvsem pa se mi zdi to neodgovorno. Studio City ni oddaja neke lokalne televizije, ampak je oddaja na nacionalni televiziji." Od odgovorne urednice informativnega programa Rebernik bi Štefančič pričakoval, da o nepodaljšanju njegove pogodbe obvesti vsaj urednico oddaje. "Način, kako to počnejo, je strahopeten. To je streljanje v hrbet."

Oddaja naj bi se po več kot mesec dolgi prekinitvi sicer na spored vrnila 9. maja. "Studio City naj bi se na dan zmage vrnil in jaz sem prepričan, da se bo vrnil." Na vprašanje, kdo bo vodil prvo majsko oddajo, pa Štefančič odgovarja: "Kolumnisti Studia City niso plačani, a so kljub temu imeli kolumne …" Bi bil torej Štefančič pripravljen oddajo voditi zastonj? "O tem ni nobenega dvoma."

V predvolilnem obdobju odpadlo pet oddaj Studia City

Zaradi predvolilnih soočenj na Televiziji Slovenija je letos odpadlo kar pet oddaj Studia City oziroma tri oddaje več kot v predvolilnem času leta 2018. Z odločitvijo vodstva so bili takrat nezadovoljni tudi nekateri gledalci, ki so v dveh tednih zbrali 40.000 podpisov v podporo oddajam Studio City, Tarča in Tednik.

Na poziv gledalcev in varuhinje gledalčevih pravic se je odzvala tudi služba za komuniciranje RTV Slovenija, ki je 17. marca sporočila, da se program Televizije Slovenija v skladu z zakonskimi obveznostmi prilagaja predvolilnemu obdobju. Na dodatno vprašanje varuhinje, zakaj odpade oddaja Studio City tudi dva ponedeljka po volitvah, 25. aprila in 2. maja, je odgovorila odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija Jadranka Rebernik: "25. aprila bomo imeli na sporedu Odmeve Plus, kjer bo analiza volitev in volilnih izidov. 2. maja je praznik in za takrat oddaja po PPN-ju ni bila načrtovana."