Parada ponosa v Mariboru. Foto: BoBo
Parada ponosa v Mariboru. Foto: BoBo

Na prvi Paradi ponosa v Mariboru je danes približno 800 udeležencev skozi mestne ulice mirno širilo sporočilo ljubezni, enakopravnosti in vključevanja. Udeležba je presegla vsa pričakovanja, izgredov pa ni bilo. Dogajanje se je, kot so sporočili iz Mladinskega kulturnega centra Maribor, začelo z zborom na Glavnem trgu, od koder se je karavana udeleženk in udeležencev odpravila po mestnih ulicah ter svojo pot končala na Trgu svobode. Tam so zbrane nagovorili mariborski župan Saša Arsenovič, britanska veleposlanica v Sloveniji Sophie Honey, Andra Camelia Cordos iz romunske organizacije Go Free, Simona Muršec iz Društva Parada ponosa Ljubljana in Mariborčanka Lea Dvoršak.

"Danes nas varuje policija pred nasiljem, ki je sicer nevidno, a med ljudmi splošno prisotno," je za Televizijo Slovenija dejal Renato Volker. Udeleženci so se izrekli zoper homofobijo, nasilje, marginalizacijo, je iz Maribora poročala novinarka Radia Slovenija Irena Kodrič Cizerl. "Mislim, da smo sporočilo zelo jasno podali tudi s tem, da se je parade udeležil župan. Maribor se razvija v odprto in vključujoče mesto za vse," je za radio povedala Marja Guček z Mladinskega kulturnega centra Maribor, ki je bil organizator parade.

Gučkova je dejala, da bo Parada ponosa v drugem največjem slovenskem mestu nedvomno tudi prihodnje leto. "Zdaj smo prebili led. Naslednje leto lahko podaljšamo traso, program, povabimo več mednarodnih gostov. Cilji za naslednjo parado so visoki."

800 udeležencev na Paradi ponosa v Mariboru

Parade so se udeležili tudi Susan K. Falatko, nova odpravnica poslov ameriškega veleposlaništva v Sloveniji, francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Ferrari, direktor British Council Slovenije Dragan Barbutovski in številni predstavniki mariborskega mestnega sveta, urada za kulturo in mladino ter javnih podjetij in zavodov.

Na vabilo na mariborsko Parado ponosa se je odzval tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Dejal je, da mu je iskreno žal, da se parade ne more udeležiti, ter da mu je žal, ko sliši, "da želi majhna skupina nogometnih oboževalcev zmotiti parado". "Tisti, ki kličejo k nasilju do vas ali vaših prijateljev, živijo v veliki zmoti. Zaslužite si samo spoštovanje in nič drugega," je zapisal Čeferin.

Začetek prve Parade ponosa v Mariboru

Parado prireja MKC Maribor v sodelovanju z romunsko organizacijo Go Free v okviru mednarodnega projekta Združeni s ponosom/United with pride. MKC Maribor sicer že od leta 2014 izvaja program Maribor skozi rožnata očala, ki z informacijami, druženjem, nasveti in različnimi dejavnostmi pomaga vsem z vprašanji pri odkrivanju in sprejemanju svoje spolne identitete ali spolne usmerjenosti. "Nagovarjamo predvsem mlajšo populacijo in prav pobuda mladih je bila, da tudi v Mariboru priredimo Parado ponosa," je pojasnila Gučkova. V prejšnjih letih so prirejali Akcije strpnosti v obliki deljenja informacij in gradiva z vsebinami LGBT+ na stojnici, s Parado ponosa pa želijo te dejavnosti nadgraditi.

Prva Parada ponosa je v Sloveniji potekala leta 2001. Kot prvo Parado ponosa v svetu pa štejejo protest leta 1969, ko se je ameriška skupina gejev in lezbijk uprla racijam in nasilju policistov v lokalu Stonewall v New Yorku. Od takrat Parade ponosa prirejajo po vsem svetu kot spomin na ta dogodek, kot opozorilo na diskriminacijo istospolno usmerjenih ter za promocijo strpnosti.