Foto: BoBo
Foto: BoBo

Začetek akcije je prav tako oznanila sirena. Prebivalci, ki živijo v radiju 300 metrov od kraja najdbe, so morali domove zapustiti do 10.30. Vsi, ki živijo v radiju 600 metrov od kraja najdbe, pa so sicer lahko ostali doma, a se niso smeli gibati zunaj prebivališč. Gasilci so pomagali pri evakuaciji 131 stanovalcev.

Kot je povedal poveljnik mariborske civilne zaščite Samo Robič, je na terenu v akciji sodelovalo okoli 150 pripadnikov različnih struktur s področja zaščite, reševanja in varnosti, evakuacija pa je bila uspešno opravljena.

Po besedah namestnika direktorja uprave za zaščito in reševanje Stanislava Lotriča je v operaciji sodelovalo osem pripadnikov državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, ki so uspešno odvili vžigalnike in dezaktivirali bombo.

Šlo je za 250-kilogramsko bombo, ki so jo med gradbenimi deli našli delavci na Prevorškovi ulici na Teznem. Bomba je imela sicer mehanska vžigalnika, tako kot tisti dve izpred dobrih dveh let, ki so ju takrat uspešno odstranili. Še zahtevnejše je bilo delo pred leti, ko so v Vurberku uničili bombo s kemičnim vžigalnikom.

Klasična letalska bomba

Darko Zonič iz državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, ki je vodil intervencijo, je pred njo povedal, da gre za klasično letalsko bombo z dvema vžigalnikoma. Bombo so najprej postavili v deset metrov globoko jamo, nato pa so začeli postopek odvijanja. Možnosti, da jim bo uspelo z odvijanjem vžigalnika, ki je v razmeroma dobrem stanju, so bile po njegovem mnenju približno polovične, v nasprotnem primeru pa se bi morali lotilti uničenja s kumulativnim trakom. V najslabšem primeru pa bi bila potrebna detonacija.

Možnost za najdbo velika

Na območju mariborske občine je bilo med januarjem 1944 in aprilom 1945 kar 29 bombnih napadov, v katerih je bilo odvrženih 15.795 kosov bomb. Možnost najdbe neeksplodiranih bomb je tako na območju razmeroma velika. Novembra 2019 so našli in uničili kar dve bombi v nekaj dneh, 250-kilogramsko na gradbišču za največjim mariborskim nakupovalnim središčem in 500-kilogramsko na gradbišču ob železniški progi v bližini glavne avtobusne postaje.

Letalsko bombo v Mariboru uspešno dezaktivirali