Veselje novoizvoljenega vodstva stranke SLS (na fotografiji Franc Bogovič, Marjan Podobnik, Suzana Lara Krause in Modest Motaln)- Foto: BoBo
Veselje novoizvoljenega vodstva stranke SLS (na fotografiji Franc Bogovič, Marjan Podobnik, Suzana Lara Krause in Modest Motaln)- Foto: BoBo
Marjan Podobnik se je vrnil na čelo SLS-a, mu bo stranko uspelo vrniti v parlament? Foto: BoBo
Janez Lencl (desno) je od kandidature odstopil, da bi prispeval k enotnosti stranke. Foto: BoBo
Podobnik se je zavzel za nadaljnje povezovanje v stranki. Foto: BoBo
Zbrane je nagovoril tudi starosta SLS-a Ivan Oman. Foto: BoBo
Kongresa se je udeležilo okoli 600 ljudi. Foto: BoBo
Pogovor s Podobnikom, novim predsednikom SLS-a

V sklepnem govoru po izvolitvi je Marjan Podobnik dejal, da stranka v prihodnost vstopa samozavestno, hkrati pa napovedal konec izločanj in izključevanj. Delegatom se je zahvalil za izkazano zaupanje in napovedal, da je pred njimi zahtevno delo. Pri tem nameravajo najprej vzpostaviti stranko v občinah, kjer še ni navzoča.

Poudaril je, da je stranka odprta za vse in da je konec izključevanj in izločanj. "Želimo se predstaviti kot odprt, širok in moderen SLS, ki ob spoštovanju svojih korenin samozavestno zre v prihodnost," je dejal.

Od 159 delegatov, ki so prevzeli glasovnice (volilno pravico jih je imelo nekaj več), je za Podobnika glasovalo 148 delegatov, proti pa jih je bilo osem. Izvolili so tudi nove podpredsednike stranke, to so postali Franc Bogovič, Suzana Lara Krause in Modest Motaln (ta je bil izvoljen avtomatično skupaj s Podobnikom). Na kongresu so izvolili tudi člane glavnega, nadzornega in izvršilnega odbora.

Programski resoluciji
V razpravo članstvu so na kongresu predali tudi dve programski resoluciji, o katerih pa danes zaradi hitrega sklica izrednega kongresa niso mogli glasovati. O njih bodo po besedah Podobnika glasovali na statutarno-programskem kongresu, ki naj bi bil sklican v nekaj mesecih.

V svojem predstavitvenem nastopu je Podobnik dopoldne med temeljnimi točkami programa, ki ga namerava voditi, navedel prizadevanja za omogočanje pridelave domače hrane, ki je po sprejemljivih cenah dostopna domačim potrošnikom. Zavzemati se namerava za enakost pred zakonom, boljše delovanje sodstva in varnost. "Vodili bomo tako politiko, da je vsak, ki kot begunec pride z vojnega območja, sprejet v naši državi, hkrati pa ne sprejemamo nezakonitih migracij in bomo naredili vse, da se bo država pred tem zaščitila," je napovedal.

Podobnik je bil na kongresu edini kandidat, saj je tik pred začetkom volilnega dela kongresa od kandidature odstopil predsednik strankinega občinskega odbora na Vranskem Janez Lencl. Kot je dejal delegatom, želi s svojim odstopom od kandidature prispevati k enotnosti stranke in dobremu vzdušju v njej.

Novi stari predsednik SLS-a
Podobnik je stranko vodil že v letih 1992–2000, in sicer je bil prvi predsednik stranke po preimenovanju v SLS iz Slovenske kmečke zveze – Ljudske stranke. Stranko je pred njim vodil starosta slovenske politike Ivan Oman, za Podobnikom pa se je na čelu SLS-a v 18 letih zvrstilo osem voditeljev. Mu bo uspelo stranko SLS vrniti v parlament?

Prenovitveni kongres
Kongres so v stranki poimenovali prenovitveni, lahko pa bi mu rekli tudi spravni, saj se ga je udeležila vrsta ljudi, ki so bili v preteklosti izključeni iz stranke, so iz nje izstopili ali se od nje kako drugače oddaljili. Vsi so danes enoglasno poudarjali, da je treba pozabiti stare zamere in se obrniti v prihodnost.

Kongresa, na katerem je bilo po ocenah okoli 600 ljudi, so se kot gostje udeležili številni vidni gosti z obeh političnih polov.

Nagovori gostov kongresa
Prvi je zbrane nagovoril vršilec dolžnosti predsednika SLS-a Primož Jelševar, po čigar besedah je stranka vnovič enotna, na bližnjih lokalnih volitvah pa si lahko obeta dober izid. Jelševar je med drugim dejal, da ne dvomi, da bo SLS po številu županov zmagovalec omenjenih volitev in da bodo na volitvah dobili vsaj toliko svetnikov, kot je v dvorani obiskovalcev. "Verjamem, da smo lahko uspešni na evropskih volitvah, da lahko dobimo vsaj enega evropskega poslanca in da lahko članice Evropske ljudske stranke v Sloveniji ponovijo zmagoviti izid iz leta 2014," je dodal.

Prvi predsednik SLS-a oz. takratne Slovenske kmečke zveze, 89-letni Ivan Oman, se je najprej spomnil zgodovine in Slovenske kmečke zveze, v povzetku svojega nagovora pa napovedal nalogo za prihodnost. "Priklicati je treba to lastovko slovenske pomladi, to lastovko je treba priklicati, da pride in prileti še enkrat," je dejal.

Zbrane je nagovoril tudi prvak SDS-a Janez Janša, ki se je v svojem nagovoru dotaknil sodobne slovenske politike. Po njegovih navedbah se SDS se zavzema za stranke, ki temeljijo v slovenskem narodu in v slovenskih vrednotah. "Takšne stranke so prihodnost Slovenije in SLS je stranka, ki od samega začetka koreni v teh vrednotah," je dejal.

Zbrane je nagovoril tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je poudaril, da Slovenija potrebuje stranke, ki se zavedajo, da država potrebuje izvozno gospodarstvo, stabilne in predvidljive gospodarske razmere. "Potrebujemo stranke, ki se zavedajo, da moramo najprej nekaj narediti, šele potem lahko začnemo trošiti." Počivalšek je izrazil prepričanje, da lahko SLS s svojim delovanjem prispeva k temu, da bo Slovenija na gospodarskem in drugih področjih še uspešnejša.

Evropski poslanec Lojze Peterle je SLS-u čestital, da je strnil sile, in mu zaželel, da "se postavi tja, kamor spada". Kot je dejal, lahko vedno računajo na pomoč NSi-ja. Delegate je pozdravil tudi predsednik Nove ljudske stranke Franc Kangler. Povedal je, da njegovo "srce še vedno bije za SLS, pa naj bo ta nov ali star".

SLS še vedno stranka z največ župani
Slovenska ljudska stranka je leta 2014 izpadla iz parlamenta in ji tudi letos ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga, a je še vedno močna na lokalni ravni in ima med vsemi strankami največ županov.

Stranka je morala novo vodstvo izvoliti, ker je po parlamentarnih volitvah z mesta predsednika odstopil Marko Zidanšek, ki je avgusta napovedal, da se bo podal v boj za županski stolček v Celju. Po njegovem odstopu so v stranki začeli spravni proces, v katerem so na povabilo v. d. predsednika Primoža Jelševarja k sodelovanju povabili vse nekdanje vidne predstavnike stranke. Tudi zato nekateri kongres vidijo kot nekakšen začetek prenove stranke.

Veliko zanimanja je požel tudi nagovor Franca Kanglerja, ki je po izstopu iz SLS-a pred časom ustanovil Novo ljudsko stranko. V dopoldanskem nagovoru delegatom je dejal, da v politiki ni zamer. "Pozabimo slabe odločitve v preteklosti in glejmo dobre odločitve v prihodnosti," je dejal.

Pogovor s Podobnikom, novim predsednikom SLS-a