Marku Jakliču bo morda ostal le še bazen, za katerega ni potrebno gradbeno dovoljenje. Foto: MMC RTV SLO
Marku Jakliču bo morda ostal le še bazen, za katerega ni potrebno gradbeno dovoljenje. Foto: MMC RTV SLO

Po poročanju TV Slovenija Marku Jakliču ne bo uspelo legalizirati stanovanjskega objekta in gospodarskega poslopja, zgrajenega na črno, saj je upravno sodišče zavrnilo njegovo tožbo, ki jo je oktobra lani vložil zoper odločbo ljubljanske upravne enote, ker mu je ta še tretjič zavrnila izdajo gradbenega dovoljenja za legalizacijo.

Na drugi strani pa si gradbena inšpekcija že vse od leta 2005 prizadeva zrušiti Jakličevo hišo z gospodarskim poslopjem in bazenom. Zaradi napak v postopku je na začetku maja inšpektorat izdal novo odločbo, Jaklič pa je dobil možnost pritožbe.

Jakličeve na črno zgrajene nepremičnine bodo tako nekoč le na vrsti za rušenje, ne nazadnje so uvrščene višje na seznamu, saj so postavljene v krajinskem parku Polhograjski dolomiti. Črne gradnje, zgrajene v narodnem ali krajinskem parku, naj bi imele namreč prednost pri rušenju.

Toda po uredbi, ki jo je pripravil minister za infrastrukturo in prostor v prejšnji vladi Zvonko Černač, bo lahko Jakliču ostal bazen, saj gre za enostavnejšo zgradbo, za katero ni potrebno gradbeno dovoljenje.