Marko Jaklič vztraja, da ni kriv plagiatorstva, zaradi katerega so mu odvzeli magistrski naziv. Foto: BoBo
Marko Jaklič vztraja, da ni kriv plagiatorstva, zaradi katerega so mu odvzeli magistrski naziv. Foto: BoBo

SDS to predlaga na podlagi zahteve Komisije za preprečevanje korupcije. V sporočilu za javnost so zapisali, da od odgovornih na mestni upravi poleg tega pričakujejo, da bodo pravočasno pripravili podrobno gradivo o škodljivih posledicah imenovanja Jakliča za javni zavod kakor tudi za funkcijo direktorja zavoda, kar je v svojem dopisu zahtevala komisija.

"S tem bosta omogočena argumentirana javna razprava ter sprejetje sklepov, ki bodo pomagali odpraviti z imenovanjem povzročene škodljive posledice za ugled zavoda in funkcije direktorja zavoda," so prepričani.

Komisija postopek vodi na lastno pobudo
Kot je znano, je Marka Jakliča mestni svet Mestne občine Ljubljana kljub odvzemu magistrskega naziva zaradi plagiatorstva znova imenoval na položaj direktorja Lekarne Ljubljana, po mnenju Komisije za preprečevanje korupcije pa to predstavlja tveganje za ugled zavoda.

Komisija je zato na lastno pobudo začela voditi postopek ugotavljanja morebitnih škodljivih posledic za Lekarno Ljubljana in funkcijo generalnega direktorja zavoda, saj menijo, da so poslovodne osebe v javnem sektorju med drugim dolžne varovati ter zagotavljati integriteto funkcije poslovodne osebe in subjekta, ki ga vodijo.

Na mestni svet MOL-a je zato naslovila dopis z zahtevo, da se opredeli do odvzema magistrskega naslova direktorju Lekarne zaradi plagiatorstva v povezavi s škodo, ki je lahko zaradi tega povzročena ugledu zavoda. Vendar se do dopisa niso opredelili mestni svetniki, temveč mestni svet, ki ga predstavlja župan, v primeru Ljubljane podžupan Aleš Čerin. KPK pa je opozoril MOL, da je premislek o imenovanju Jakliča za direktorja Lekarne Ljubljana naslovil na mestni svet, ne na župana občine.

Mestni svet MOL-a oz. župan sicer meni, da Jakličeva funkcija kljub plagiatorstvu ne škodi ugledu zavoda.