Mladi forum SD-ja: Če naj se umakne Tita, naj se umakne tudi Jožeta Pučnika in papeža Janeza Pavla II. Foto: EPA
Mladi forum SD-ja: Če naj se umakne Tita, naj se umakne tudi Jožeta Pučnika in papeža Janeza Pavla II. Foto: EPA

Ali se strinjate s preimenovanjem ulic in trgov, ki se imenujejo po Titu? Sodelujte v spletni anketi.

Zmago Jelinčič ob kipu Tita na svojem vrtu
V SNS-u so nad predlogom SDS-a, da se ulice, poimenovane o Titu, preimenujejo, ogorčeni. Menijo, da se kaj takšnega lahko spomnijo le ljudje, ki ne cenijo zgodovine. Foto: MMC RTV SLO
V LDS-u pa menijo, da za preimenovanje ulic ni nobene potrebe in dvomijo, da se bo to zgodilo. Takšna možnost je bila namreč enkrat že dana ljudem, ko so na lokalnih referendumih že preimenovali veliko ulic in trgov. Foto: EPA
V Zaresu menijo, da SDS še naprej politizira tematiko, saj prav vse zgodovinske osebnosti nosijo pozitivne in tudi negativne konotacije. Foto: RTV SLO
Titov trg
Na Titovem trgu v Velenju je največji še stoječi Titov spomenik na svetu. Foto: Velenje.si
Po podatkih Wikipedie imajo ulice, poimenovane po Titu, poleg vseh nekdanijh republik Jugoslavije tudi v Braziliji, Cipru, Indiji in Rusiji. Foto: Wikipedia

Premier Borut Pahor je dejal, da partizanstvo in vodenje tega gibanja s strani Josipa Borza - Tita vidi kot nekaj pozitivnega. Povojna osebnost Tita kot voditelja nedemokratičnega gibanja pa zanj ni ne vzor ne navdih za njegova prihodnja dejanja, ampak ga jemlje kot opomin na naša prihodnja ravnanja.

Dodal je še, da osebno ni naklonjen pobudi SDS-a za preimenovanje ulic in trgov ter umiku Titovih kipov v muzeje. Povedal je, da je Tito del nekega zgodvinskega spomina v dobrem in slabem ter predmet odločitev v preteklosti.

V Sloveniji trgi, ulice ali ceste po Titu nosijo ime v enajstih mestih.
Titovo cesto imajo v:
Mariboru,
Postojni,
Senovem,
Radencih.
Titova ulica je v:
Radečah,
Logatcu.
Titov trg pa je v:
Kopru,
Velenju,
Postojni.
Trg maršala Tita je v:
Ilirski Bistrici,
Tolminu.
Na Jesenicah je
Cesta maršala Tita.

.

Preostale države, kjer imajo po Titu poimenovane prostore (ceste, ulice, trge, obale):

Hrvaška (13)
Bosna in Hercegovina (13)
Srbija (8)
Makedonija (5)
Črna Gora (5)
Brazilija: Sao Paolo (Avenida Mareshal Tito)
Ciper: Limassol (Josip Broz Tito Street)
Dali (Marshal Tito Street)
Indija: New Delhi (J B Tito Marg)
Jodhpur (Shri Tito Chauraha)
Rusija: Moskva (Ploščad Iosipa Broza Tito)

Vir: Wikipedia

Predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič je za MMC dejal: "Na mojem domačem vrtu že leta ponosno stoji kip maršala Josipa Broza - Tita, ki ga vzdržujemo in za njega skrbimo, saj je ob njem vedno šopek rož in prižgana svečka. V čast maršala Tita imamo na sedežu Slovenske nacionalne stranke vsako leto 25. maja (nekdanji dan mladosti in rojstni datum maršala Tita) dan odprtih vrat, ko se lahko obiskovalci pridejo poklonit v spomin na našega pokojnega maršala Tita. Na ta dan so obiski že leta zelo številni, od posameznikov do skupin motoristov.

Nad predlogom SDS-a smo v Slovenski nacionalni stranki ogorčeni. Kaj takega se lahko spomnijo samo ljudje, ki ne cenijo lastne zgodovine. Mogoče pa želijo povedati, da bi bilo bolje namesto kipov maršala Tita postaviti kipe v čast izdajalcem slovenskega naroda, domobrancem, belogardistom, mogoče škofu Rožmanu ali pa celo Anteju Paveliču?"

Mladi forum SD-ja: Titu naj bi se muzeju pridruži tudi Janša
V SD-ju o pozivu SDS-a niso razpravljali in ga ne komentirajo, so pa zato v Mladem forumu SD-ja zapisali, da se strinjajo s pobudo SDS-a, "da se umakne Tita z javnih mest le, če se enaka merila uporabijo tudi za preostale ljudi iz naše zgodovine. Zato predlagamo, da se odstrani ime Jožeta Pučnika z letališča na Brniku, da se iz vseh imenovanj odstrani ime Janeza Papeža Pavla II., saj ti dve imeni razdvajata slovensko javnost, v Muzeju novejše zgodovine pa naj se Titu pridruži tudi Janez Janša osebno, ker bi se kot poraženec zadnjih volitev, kot sodoben evropski politični vodja, lahko umaknil iz prvih vrst politike". Zapisali so še, da so ponosni na to, "da smo se Slovenci skupaj z drugimi narodi bivše Jugoslavije znali odločno zoperstaviti okupatorju in drugo svetovno vojno zaključiti kot zmagovalci, po njej pa stopiti na pot napredka, ki nas je v dobrem in slabem naredil take, kot smo danes. V tem smislu tudi razumemo spomenike in poimenovanja ulic po Titu in preostalih voditeljih tedanjega časa".

SDS-ovi seniorji ogorčeni nad izjavami Mladega foruma
Nad izjavo Mladega foruma so se ogorčeno odzvali v Klubu seniork in seniorjev SDS-a. Navedbe, da imeni dr. Pučnika in pokojnega papeža delita slovensko javnost, so po njihovem mnenju popolno zavajanje, zato jih ostro obsojajo, predsednika SD-ja Pahorja pa pozivajo, da se do njih javno opredeli. Prav tako ostro zavračajo navedbe foruma, da SDS "po svoji stari navadi deljenja in želji po polarizaciji ponuja črno-bel pogled ter izkorišča tragične dogodke za nabiranje točk v dnevni politiki".

Zares: Prav vse zgodovinske osebnosti nosijo tako pozitivne kot negativne konotacije
V poslanski skupini Zaresa pa menijo, da SDS-ova izjava še naprej politizira tematiko. "Prav vse zgodovinske osebnosti nosijo pozitivne in tudi negativne konotacije, vsekakor pa menimo, da je v tem trenutku mnogo bolj pomembno, da aktivno pristopimo k sprejemanju zakonske regulative (tako imenovani vojni zakoni), kot je predlagal tudi predsednik vlade."

Gregor Golobič ocenjuje, da gre za "neko ideološko intervencijo v realnost, ki je zelo kruta in ki terja bolj odgovorno razmišljanje o naši prihodnosti, ne pa zatekanje k tem obrazcem". Po Golobičevih besedah je prav, da se tudi to, kar uči zgodovina, dopolnjuje z novimi dognanji, "ta pa niso v domeni političnih strank in njihovih kratkoročnih računic".

LDS: Smešno, da to predlagajo tisti, ki so prvi nosili zastavo na poti v Jajce
Aleš Gulič
pa je v imenu LDS-a dejal, da za preimenovanje ulic ni nobene potrebe, in dvomi, da se bo to zgodilo. Taka možnost je bila po njegovih besedah sicer enkrat že dana ljudem, ki so se v posameznih krajih odločali o tem. Takrat se je z lokalnimi referendumi namreč veliko ulic in trgov že preimenovalo.

Vodja poslanske skupine LDS-a Borut Sajovic pa je dodal, da se mu zdi "smešno, da to predlagajo tisti, ki so prvi nosili zastavo na poti v Jajce, s predsednikom stranke SDS na čelu". Dejal je tudi, da so "čase, ko smo dosegli povojno obnovo in tudi svobodo, nekateri imenovali rdeči časi, pri nas pa jih ljudje danes imenujejo, da so bili tudi zlati časi, rekoč, vsi smo imeli službo in delo", je še dodal Sajovic.

V SLS-u pa se zavzemajo "za čimprejšnjo vzpostavitev celovitih sistemskih rešitev – predmetne zakonodaje, ki bodo to tragično obdobje slovenske zgodovine postavile v tak zgodovinski okvir, ki ne bo več obremenjeval slovenskega naroda niti naših prihodnjih generacij. To velja tudi za vprašanja spomenikov, poimenovanj ulic in podobno".

SDS je predlog za preimenovanje ulic podal, potem ko je predsednik Zveze borcev Janez Stanovnik dejal, da so se povojni poboji dogajali pod Titovim poveljstvom. Zapisali so, da je tako nesprejemljivo, da katera koli ulica ali trg še naprej nosita njegovo ime.

Ana Mušič/B. K.
ana.music@rtvslo.si

Ali se strinjate s preimenovanjem ulic in trgov, ki se imenujejo po Titu? Sodelujte v spletni anketi.