Borut Pahor meni, da sprejemanje uslug in pomoči ustvarja zgolj dolžniško razmerje. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor meni, da sprejemanje uslug in pomoči ustvarja zgolj dolžniško razmerje. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Hanžek
Gostje so v studiu razpravljali o usodi levice v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Slak
Očitno je, da je slovenska levica na razpotju. Kakšna bo, o tem v oddaji Pogledi Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

je Pahorju očitala, da je eden največjih populistov in da ima občutek,da je rešitelj. Očitala mu je tudi, da se ne more odločiti, ali je selektiven ali je podpirajoč. "Zakaj niste sodelovali z gospodom Janšo, ko je bil v opoziciji? Zdaj pa nas strašite, da nas bo vzel hudič," je dejala.


V oddaji je poudarila, da nihče izmed nas ne ve, kaj točno se je zgodilo v primeru preiskave Zorana Jankovića, in da bo, ko bo prišel čas za to, pokazal dokumente. Znova pa je izpostavila, da bo Janković zagotovo odstopil, če mu bo kar koli dokazano, kar je tudi sam obljubil. Prihodnost levice vidi v več strankah, poenotenje pa bi bilo zanjo smrt.
Matjaž Hanžek pa je ponovil, da ne Janez Janša ne Zoran Janković nista primerna kandidata za premierja, ker še nista počistila svojih odnosov do sodišč. Varčevanju vlade nasprotuje, ker meni, da varčevalni ukrepi napadajo vse, ki mislijo s svojo glavo, in jemljejo tistim, ki že tako nimajo veliko. Izpostavil je tudi pomanjkanje dobrih projektov v Sloveniji.
Ude Pahorju: Misliš, da veš, kaj je najboljše za državo
Lojze Ude
je ob tem opozoril, da levica ni enovita, zanjo pa trenuten čas vidi kot ugoden, prihodnosti pa v povezovanju ne vidi. "V opoziciji ne potrebujejo voditelja, temveč skupno nastopanje v temah, ki so dobre za Slovenijo," je dejal.
Pahorju je očital, da misli, da je prepričan, da točno ve, kaj je dobro za državo, oponesel pa mu je tudi podporo vnosu fiskalnega pravila v ustavo. Prepričan je namreč, da to vnaša v Slovenijo doktrino neoliberalizma.
Lukšič: Prihodnost pripada socialni demokraciji
Igor Lukšič pa je prepričan, da je levica vedno imela visoke moralne kriterije in da bo tako ukrepala tudi, če se izkaže, da je Janković storil kar koli v nasprotju z zakonom. Prihodnost države vidi v sposobni socialdemokraciji, ki zna reševati težave, zdajšnja oblast, ki tega ni zmožna, pa naj odide.
Pavel Gantar meni, da se je treba vprašati predvsem, ali sporni dogodki načenjajo zaupanje v javne funkcionarje. Če je tako, potem bi morali zagotovo odstopiti, je dejal. Slovensko levico pa tare zlasti pomanjkanje konceptov. Varčevalni ukrepi ne bodo zmanjšali strukturnega primanjkljaja, saj bo upad BDP-ja povzročil povečanje deleža dolga v BDP-ju, je pojasnil.
Pahor za voditelje, Lukšič za zaveznike
"Janković je voditelj največje opozicijske stranke, ne pa opozicije," je dejal Borut Pahor. Dokler ne bo konca postopkov, se v SD-ju ne bodi izrekali o njih. Vsak je pa sam odgovoren za svojo moralo, je izpostavil. Meni, da ni nekega evangelija levice, na katerega bi se lahko oprli.
Po Lukšičevem mnenju je Pahorjeva podpora Janši problematična, ker imajo v SD-ju povsem drugačne cilje kot koalicija. Po njegovih besedah bi morali vsi v državi prispevati k reševanju krize, ne da vlada določi, kateri poklici morajo prispevati osem odstotkov, drugi pa nič.
Pahor je po drugi strani mnenja, da se nam možnosti čedalje bolj ožajo, in če ne bomo ukrepali, bodo na koncu najbolj prizadeti revni. Za prihodnost SD-ja kot pomemben izziv vidi, da ima močnega voditelja, ki se bo lahko uprl populizmu. Lukšič bi po drugi strani raje iskal zaveznike stranke.
Patrick Vlačič je ob tem dejal, da največja težava ni primanjkljaj, temveč to, da podjetja ne dobijo denarja. Varčevanje da, a ob hkratnem spodbujanju rasti, je dodal.

Kdo vodi levico?
Iz sodišča je prišlo tudi sporočilo, da je predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković v kazenskem postopku zaradi poslov iz časov Mercatorja. Vprašanje, ki se postavlja, je, ali je Janković sploh še lahko vodja levice.
Pahor ali Janković?
Arhitekti nove slovenske levice, od Milana Kučana do Janeza Stanovnika in tudi predsednika države za zdaj molčijo. Borut Pahor bi si moral oddahniti. A njegova zmaga na strankarskem kongresu, kjer bo znova kandidiral za predsednika SD-ja, ni več tako gotova.

Očitajo mu paktiranje s premierjem Janezom Janšo in preveliko navezavo na nemške ideje reševanja krize. Analitiki trdijo, da če Pahor pade, Janković preživi. Zato se med intelektualnim jedrom slovenske levice že omenja možnost ustanovitve nove stranke. Očitno je, da je slovenska levica na razpotju. Kakšna bo, o tem v oddaji Pogledi Slovenije.