Robert Golob in Marta Kos. Foto: BoBo
Robert Golob in Marta Kos. Foto: BoBo

"Razmere, ki so povzročile okoliščine, zaradi katerih sem odstopila od kandidature za predsednico države, zaradi česar sem pozneje odstopila tudi kot podpredsednica stranke, se niso spremenile. Nasprotno, ostajajo enake in se zaostrujejo. Na to kaže tudi trenutni konflikt glede Tatjane Bobnar," je zapisala na družbenem omrežju Facebook.

O tem koraku je razmišljala že dlje časa. Zatrdila je, da je ponosna, da je "Gibanju Svoboda pred parlamentarnimi volitvami uspelo zbrati predstavnike tistih naprednih sil, ki so po dveh težkih letih nazadnjaštva vrnile ljudem dostojanstvo in upanje v prihodnost." V stranko so se po njenih besedah vključevali ljudje z različnih koncev, z različnimi prepričanji in idejami. "Ta različnost je bila naša prednost. Ni bilo enoumja, krepili smo kulturo dialoga, se znali poslušati in tako odločati,” je dodala.

Razmere pa so se po njenem mnenju spremenile, zato je odstopila od kandidature za predsednico države in pozneje tudi kot podpredsednica stranke. "Vedno sem zastopala demokratična načela, strokovnost, vrednote nekoruptivnosti, enakopravnosti in človekovih pravic. Enako lahko trdim za Tatjano Bobnar. Vse njeno delovanje je bilo vedno zavezano tem načelom,” je zatrdila.

Svoj odstop je tako označila za podporo ministrici za notranje zadeve in kot svarilo, da prihodnost spoštovanja demokratičnih standardov ne sme biti odvisna od nekaj posameznikov, temveč od kulture dialoga.

"Članstvo v stranki je prostovoljno"

Iz stranke Gibanje Svoboda so sporočili le, da gre za osebno odločitev Marte Kos, zato je ne bodo komentirali. Tako je tudi stališče predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič. "Članstvo v stranki je prostovoljno in veseli nas, da se Gibanju Svoboda zaradi naših dosedanjih dosežkov, izpolnjevanja predvolilnih obljub in zavezanosti našim vrednotam vsak dan pridružujejo novi člani," so dodali.

Rekonstrukcija vlade in izstop Marte Kos