Minister za zdravje Dorjan Marušič je prepričan, da bi mu bilo v primeru stavke zdravnikov mnogo lažje kot pa ob zdajšnjem umiku soglasij za nadurno delo. Foto: MMC RTV SLO
Minister za zdravje Dorjan Marušič je prepričan, da bi mu bilo v primeru stavke zdravnikov mnogo lažje kot pa ob zdajšnjem umiku soglasij za nadurno delo. Foto: MMC RTV SLO
Kirurgi
Bodo zdravniki uslišali poziv ministra Marušiča? Foto: MMC RTV SLO

Minister za zdravje Dorjan Marušič je po srečanju s številnimi predstavniki in nosilci dejavnosti v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana povedal, da vidi veliko možnosti za reševanje aktualnih težav. Kot je povedal, je bila rdeča nit pogovorov možnost, da zdravniki znova razmislijo, da bi dali nekaj časa ministrstvu in predstavnikom Fidesa za iskanje rešitve v mirnem okolju.

Marušič: Zdravniki naj premislijo, ali je smiselno vztrajati
"Težko je iskati rešitev, v kolikor grozijo takšne napovedi. Apeliram na vse zdravnike, naj premislijo, ali je smiselno vztrajati v naslednjih mesecih z umiki soglasij in jemati moč iskanju boljših rešitev. Do januarja se ne bo nič spremenilo, do takrat bi pa lahko našli rešitve," je pozval zdravnike Marušič.

Dodal je še, da se zaveda, da je zdravnikov premalo, "zato jim s tem ni treba groziti". Prepričan je, da bi bilo njegovo ministrovanje mnogo lažje, če bi bilo zdravnikov vsaj 500 več. "Gre predvsem za pomanjkanje anesteziologov, ki predstavljajo ozko grlo zdravstvenega sistema," zatrjuje.

Stavka boljša rešitev kot umik soglasij
Marušič meni, naj zdravniki, če res ni možnosti, da bi zamrznili odmik soglasij, vsaj pristopijo k stavki, saj bi bilo v tem primeru zdravljenje za nekatere skupine pacientov, kot so otroci, nosečnice, pacienti z rakom in ostareli, zagotovljeno, česar pa za trenutno situacijo ni mogoče trditi. "Naj vsaj pristopijo k stavki, potem mi bo mnogo lažje," trdi Marušič.

Vrhunc: Rešitve vidimo na strokovno-organizacijski strani
Generalni direktor ljubljanskega UKC-ja Simon Vrhunc je izrazil veselje, da si je minister vzel čas in pojasnil videnje razvoja sistema. Pojasnil je, da so tudi v UKC-ju že večkrat jasno izrazili, da vidijo rešitve za racionalizacijo predvsem na strokovno-organizacijski strani, kar so po njegovih besedah pokazali v prvem polletju letošnjega leta, ko so število dežurnih ur in nadur zmanjšali za 5 odstotkov.

Dejal je še, da vodstvo UKC-ja Ljubljana pričakuje, da se bo stanje umirilo in, "da bodo naši zdravniki razumeli poziv, da pustijo vladi in sindikatu, da se v miru dogovorijo".

Odložili bodo tudi operacije bolnikov z rakom
Strokovna direktorica UKC-ja Brigita Drnovšek Olup je povedala, da so na nekaterih kirurških klinikah zmanjšali število delujočih operacijskih dvoran, na nekaterih pa, predvsem zaradi pomanjkanja anesteziologov, situacije ne obvladujejo več.

Dodala je, da je prišlo na stomatološki kliniki in kliničnem oddelku za kirurške infekcije do 100-odstotnega izpada operativnih posegov, v povprečju pa bo na celotnem UKC-ju prišlo do 62,2-odstotnega izpada. "Operacije bodo odpadale sorazmerno glede na stopnjo nujnosti. Žal bo prišlo tudi do odložitve nekaterih karcenomskih bolnikov. Paciente sproti obveščamo in odjavljamo," je pojasnila Drnovšek Olupova.

Türk pozval vlado in Fides k reševanju situacije
Predsednik republike Danilo Türk je v imenu bolnikov pozval vlado in Fides, da se resno in hitro, na osnovi temeljitih pogovorov in argumentov ter s sprejetjem zavezujočega pravnega dokumenta lotita razreševanja za bolnike povsem neustrezne situacije, so danes sporočili iz predsednikovega urada.

Predsednik zdravstvenega sveta Rajko Kenda je namreč danes v pismu Türka opozoril na posledice dela zdravnikov v okviru zakonsko določenih obveznosti, ki po njegovih besedah neizbežno vodi v kolaps zdravstvenega sistema.

Türk: Prihranek je mogoč z boljšo organizacijo
Po predsednikovem mnenju je prihranek mogoče doseči z boljšo organizacijo oziroma t. i. integralno mrežo dežurnih mest, rezultat takih prizadevanj pa bi bil poleg prihranka tudi boljša in učinkovitejša organizacija dežurstva in na tej osnovi tudi vzpostavitev bolj logične in načrtne mreže zdravstvenih organizacij ter zavodov.