Slovenija je med članicami EU-ja v samem vrhu glede deleža zaposlenih mater. Foto: Pixabay
Slovenija je med članicami EU-ja v samem vrhu glede deleža zaposlenih mater. Foto: Pixabay

V okviru projekta Kolegice, ki poteka od okriljem Zavoda Nefiks, tako poudarjajo deprivilegiran položaj mladih mater pri vstopu na trg dela oz. ohranjanju zaposlitve. Menijo, da je treba mlade mame opogumiti in jim predstaviti pozitivne zgodbe o razumevajočih delodajalcih. Po drugi strani pa morajo tudi delodajalci vedeti, da ženska med nosečnostjo in v poporodnem obdobju razvije vrsto mehkih veščin, zaradi katerih je pri delu boljša, so spomnili.

Delodajalci se morajo po njihovem pozivu naučiti, kako prepoznati prispevek te skupine k uspehu podjetja. Po drugi strani pa morajo poskrbeti za njeno lažje umeščanje v delovno okolje. Med takimi ukrepi je vzpostavitev posebnih prostorov v podjetju za nego, igro in varstvo otrok zaposlenih, so predlagali.

Tri četrtine žensk, starejših od 15 let, tudi mater

Med ženskami, ki so bile do leta 2018 stare 15 let ali več, jih je bilo po podatkih državnega statističnega urada v povprečju tri četrtine tudi mater. Več kot polovica med njimi je rodila dva otroka, vsaka peta enega, 15 odstotkov jih je rodilo tri otroke, pet odstotkov pa štiri ali več otrok. Povprečna starost ob rojstvu prvega otroka je bila leta 2018 29,5 leta.

Slovenija je med članicami EU-ja v samem vrhu glede deleža zaposlenih mater. V letu 2017 je bilo med ženskami v starosti od 15 do 64 let, ki so imele dva otroka, delovno aktivnih 87 odstotkov. S tem podatkom se je naša država uvrstila na drugo mesto. Prehitela jo je le Švedska.

Materinski dan razmeroma mlad praznik

V Evropo so praznovanje materinskega dneva prenesli iz ZDA, kjer se nanj spomnijo od leta 1910. Evropski običaji, povezani z materinskim dnem, imajo po mnenju etnologov svoje korenine v Angliji. Med njimi sta, denimo, obisk odseljenih otrok pri starših in obdaritev matere. Na druga območja Evrope se je zaznamovanje praznika na drugo nedeljo v maju širilo po 1. svetovni vojni. V Sloveniji se je po 2. svetovni vojni praznovanje tega dneva umaknilo mednarodnemu dnevu žensk, 8. marcu. V zadnjem desetletju 20. stoletja pa so znova začeli praznovati tudi materinski dan, in sicer 25. marca, ko je v Katoliški cerkvi praznik angelovega oznanila Mariji, da bo rodila Božjega sina.