Piranski zaliv. Foto: BoBo
Piranski zaliv. Foto: BoBo

Hrvaška in Slovenija sta izdelali poskusni načrt za rešitev težav ribičev v Piranskem zalivu, je nedavno razkril hrvaški časopis Večernji list. Da iščejo rešitve, je na novinarsko vprašanje o posebnem ribolovnem režimu po srečanju s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem v Zagrebu v ponedeljek potrdil premier Janez Janša. Plenković je dodal, da poskušajo najti začasni režim, ki bi najprej umiril razmere glede kaznovanja ribičev. Nato bi sledilo iskanje končne rešitve. Slovenski ribiči medtem ostajajo brez uradnih informacij o vsebini morebitnega dogovora, je za Radio Slovenija poročala Lea Širok.

Sorodna novica Tihi dogovor o Piranskem zalivu: Območje skupnega ribolova in razveljavitev vseh kazni?

Tudi v ribiški pisarni v Piranu niso bili seznanjeni z vsebino dogovorov, je za Radio Slovenija povedal vodja Aleš Bolje. Ga je pa že navsezgodaj klicalo več ribičev, ki so želeli pojasnila. Kot je dejal, so bili ogorčeni, ker se pogovori s hrvaško stranjo nadaljujejo mimo njih in čeprav je bila večina že januarja, ko so prav tako s hrvaške strani prišle prve informacije o dogovarjanju, proti uvajanju skupnega ribolovnega območja.

Vodja piranskih ribičev Zlatko Novogradec razmišlja o protestni noti, ki bi jo ribiči skupno naslovili na vse pristojne. "Včeraj sem bil začuden, sem spremljal dnevnik in to novico slišal. Sem rekel, pa kaj ne razumejo, da pač če ribiči rečejo, da niso, niso. Da se poskusijo drugo varianto dogovoriti, izpogajati. Kako bo naprej, bomo pa videli," je dejal.

Slovenskih ribičev na odprtem morju je vse manj, dnevno aktivnih kočarjev je od sedem do devet. Poleg tega ima Hrvaška drugačna pravila za ribolov. "In kdo bo to nadziral? Isto, kot je bilo prvo leto, če se spomnite, imeli smo to skupno področje, pa so ga Hrvati odpovedali, ga niti niso uporabljali protestno," je dodal Novogradec.

Možnost ribolova hrvaških ribičev v slovenskem morju zavrača tudi vodja izolskih ribičev Tomaž Petvar. Začasen dogovor pa bi bil mogoč, pravi, če bi skupno ribolovno območje ostalo omejeno zgolj na zelo ozek sporni del morske meje, v katerem ribiči ne bi več dobivali kazni.
"Včasih je bilo tako, da si lahko malo prečkal mejo z naše strani in oni z njihove. Tukaj ni bilo nekega spora. Zdaj pa z ene in druge strani prihajajo kazni. Najboljše bi bilo, da se določi točno meja in pika in vsi vemo, do kod smo lahko."

Enako meni izolski kočar Kristijan Pugliese, ki pred mikrofon ni želel, in prav tako ostro zavrača možnost ribolova hrvaških ribičev v slovenskem morju.

Na dogovarjanje med Slovenijo in Hrvaško o vzpostavitvi območja skupnega ribolova v Piranskem zalivu so se popoldne odzvali na zunanjem ministrstvu. Znova so poudarili, da je arbitražna razsodba glede meje dokončna in zavezujoča.

Nemec: Janša ogroža arbitražni sporazum

Matjaž Nemec. Foto: Stranka SD
Matjaž Nemec. Foto: Stranka SD

Premier Janez Janša ogroža arbitražni sporazum in zlorablja svoj položaj, ko se s Hrvaško dvostransko dogovarja o nečem, kar je že bilo dogovorjeno, je na novinarski konferenci dejal poslanec SD-ja Matjaž Nemec. Dogovor bo, tako Nemec, hrvaškim ribičem omogočil nemoten ribolov v slovenskem teritorialnem morju, bogatejšem z ribami, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

Smo tik pred tem, da bo na točki brez vrnitve dogovor, ki je bil sklenjen pod okriljem arbitražnega sodišča, ki je mednarodno pravno zavezujoč in je bil potrjen na referendumu ter v državnem zboru.

Kar se bo Slovenija s Hrvaško dogovorila glede teritorialnega morja, bo "ostalo za vse večne čase in bo nepopravljivo", je prepričan Nemec.
Pri tem je poudaril, da bi dogovor o ribolovnem območju lahko nepovratno vrnil dvostranske odnose na točko, da bomo parcialno reševali obmejno vprašanje. Arbitražni sporazum namreč jasno določa, da če pride do bilateralne pogodbe med dvema državama, sporazum lahko neha veljati.

Slovenski ribiči bodo, tako Nemec, opeharjeni zaradi vdora hrvaških ribičev v Piranski zaliv. Hrvaška je dosegla zunanjepolitične cilje desetletja – vstopanje v schengen in evrsko območje ter povabilo v OECD, Slovenija pa je v zameno dobila to, da bodo hrvaški ribiči lahko lovili ribe tudi v slovenskem morju, je bil kritičen.

Poslanka Meira Hot pa je izrazila obžalovanje, da z novim dogovorom niso bili seznanjeni slovenski ribiči. Na zadnji seji OZP-ja, sklicani na zahtevo SD-ja v zvezi s tajnimi dogovori, ki so jih razkrili mediji, smo zunanjega ministra pozvali, naj v vse tovrstne dogovore vključi ribiče, vendar se to znova ni zgodilo, je poudarila.

"Ni države brez simbolov in ni države brez zastave," je ob informacijah iz Kijeva, da pred slovenskim veleposlaništvom v Ukrajini ne visi več slovenska zastava, na novinarsko vprašanje v izjavi SD-ja v državnem zboru opozoril Nemec. "To bi v vojaškem žargonu pomenilo kapitulacijo Janševe diplomacije," je dejal in dodal, da je že sama napotitev "vojaka v diplomatski preobleki" na vojno žarišče velika napaka.

"Gre za obliko ponižanja naših simbolov in naše države s strani predsednika vlade. Manever pošiljanja vojaka (v Kijev) je nerazumen, predvolilno obarvan in ne bo dosegel želenih učinkov," to je miru v Ukrajini, je dejal po poročanju Slovenske tiskovne agencije.