Javnomnenjska raziskava Mediane je pokazala, da je SDS za pet odstotkov v prednosti pred SD-jem. Foto: EPA
Javnomnenjska raziskava Mediane je pokazala, da je SDS za pet odstotkov v prednosti pred SD-jem. Foto: EPA
Mediana: Dve tretjini Slovencev ne podpirata zdajšnje vlade

Vlada premierja Boruta Pahorja ta mesec ni ravno priljubljena. Podpira jo namreč le dobrih 29 odstotkov vprašanih, z njenim delom se jih ne strinja skoraj 63 odstotkov, neopredeljenih pa je osem odstotkov, je za TV Dnevnik poročala Nina Mrzlikar.

Nova Slovenija in Zares pod parlamentarnim pragom
Če bi bile državnozborske volitve to nedeljo, bi večina volila največjo opozicijsko stranko. Za SDS bi glasovalo dobrih 21 odstotkov vprašanih, vladajoči Socialni demokrati za njo zaostajajo za pet odstotkov, dobili bi nekaj več kot 16 odstotkov glasov. Na tretjem mestu je DeSUS z dobrimi devetimi odstotki, SNS uživa 5,6-odstotno podporo, sledita mu SLS in LDS. Pred vrati parlamenta bi ostala Nova Slovenija in Zares. Kar dobra tretjina vprašanih je še vedno neopredeljenih. Med njimi jih skoraj 12 odstotkov ne ve, koga bi volili, slabih 13 odstotkov pa jih sploh ne bi odšlo na volišča.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je za RTV Slovenija med 23. in 28. septembrom opravil raziskavo javnega mnenja in anketiral 400 polnoletnih državljanov po vsej državi.

78 odstotkov za umik iz Afganistana
400 anketirancev so med 23. in 28. septembrom vprašali tudi, ali bi Slovenija morala umakniti svoje vojake iz Afganistana. Skoraj 78 odstotkov jih je odgovorilo pritrdilno, morebitnemu umiku pa nasprotuje 14 odstotkov.

NLB naj bo v večinski državni lasti
In še zadnja tema, lastništvo NLB-ja: po mnenju več kot treh četrtin vprašanih je nacionalni interes Slovenije, da naša največja banka ostane v večinski državni lasti.

Mediana: Dve tretjini Slovencev ne podpirata zdajšnje vlade