Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Sindikalna stran je pozdravila napredek glede kolektivne pogodbe za obrambo, zaščito in reševanje, drugje je bila zadržana.

"Smo na poti k temu, da začnemo pripravljati tudi vsebino stavkovnega sporazuma," je dejal Rudi Medved. Kot pravi, so se z operaterji zbližali glede uvrstitve dispečerjev v plačne razrede, kar pa se bo odvilo na osrednjih oz. stebrnih pogajanjih glede plač v javnem sektorju.

Sindikatu so konkretno stopili naproti glede nove kolektivne pogodbe za obrambo, zaščito in reševanje, po Medvedovih besedah se sindikalna stran strinja, da v tem delu nadaljujejo na stebrnih pogajanjih, do takrat pa sindikat pripravi vsebinska izhodišča, kaj naj ta kolektivna pogodba ureja in koga vse v tem sistemu naj zadeva.

S sindikatom so se dogovorili še, da ne bo zaostroval stavke, in ga pozvali k njeni prekinitvi, "da brez pritiska stavke v ozadju mirno sedemo in pripravimo stavkovni sporazum, ki bo zadovoljil obe strani", je povzel Medved.

Predsednik Sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah je dejal, da se bodo o zamrznitvi stavke še pogovorili v sindikalni pogajalski skupini, potem ko jim bo vlada predstavila novo delovno mesto operaterja v plačni skupini J. "Izhodišča nam skupaj s tem predlogom, ki ga je dala vlada, do danes niso predstavljena. Mislim, da bo to v tej zadevi odigralo ključno odločitev, ali se stavka zamrzne ali nadaljuje," je dejal.

Napredek Lah vidi v delu, kjer je vlada dala zeleno luč za kolektivno pogodbo na področju obrambe, zaščite in reševanja.

Glede pogajanj o uvrstitvi v plačne razrede pa je Lah povedal, da jih vlada usmerja na krovna pogajanja, vendar na to brez datumskih zagotovil verjetno ne bodo pristajali. Dodal je, da so s sklepom določili varovalko: če se prenova plačnega sistema ne uresniči do septembra, se bo vlada z operaterji pogajala na ločenih pogajanjih.

Operaterji številke za klic v sili 112 so stavko začeli prejšnji ponedeljek, poteka pa v vseh 13 regijskih centrih za obveščanje in osrednjem, sicer pa operaterji stavkajo na delovnih mestih.

Sindikat ministrstva za obrambo želi izboljšanje plač operaterjev, med stavkovnimi zahtevami pa so ureditev kolektivne pogodbe za področje obrambe, zaščite in reševanja, ustrezna ureditev prazničnega dela in enotna zagotovitev prostega časa za malico za vse zaposlene v centrih za obveščanje.