Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Po pojasnilih predsednika sindikata ministrstva za obrambo Marjana Laha bodo zaposleni v vseh 13 regijskih centrih za obveščanje in osrednjem centru za obveščanje stavkali na delovnem mestu, delo pa bo potekalo nemoteno. "Stavka ne bo nikakor okrnila klicev na 112 oz. procesiranja pomoči klicateljem," je za Radio Slovenija zatrdil Lah.

Operaterji v centrih za obveščanje imajo namreč skladno z zakonom o naravnih in drugih nesrečah bistvene omejitve pri izvedbi stavke, generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin pa je v soboto izdal sklep, ki delavcem v centrih za obveščanje nalaga zagotavljanje minimuma delovnega procesa.

Med stavkovnimi zahtevami tudi enotna zagotovitev prostega časa za malico

Sindikat ministrstva za obrambo želi izboljšanje plač operaterjev, med stavkovnimi zahtevami pa so ureditev kolektivne pogodbe za področje obrambe, zaščite in reševanja, ustrezna ureditev prazničnega dela ter enotna zagotovitev prostega časa za malico za vse zaposlene v centrih za obveščanje.

Odločitev za stavko je bila sprejeta, potem ko sta sindikat in stavkovni odbor operaterjev centrov za obveščanje ocenila, da je predlog odgovora na stavkovne zahteve vladne pogajalske skupine nedosleden in ne odraža realnih možnosti za približevanje rešitvi stavkovnih zahtev.

Podporo stavkajočim so izrekli tudi v Sindikatu vojakov Slovenije, saj opravljajo zelo odgovorno delo za plačo, nižjo od minimalne plače. Dodali so, da so v mandatu te vlade na stebrnih in osrednjih pogajanjih že večkrat zahtevali, da bi se plače in ostale pravice iz delovnih razmerij enotno urejale v kolektivni pogodbi za obrambo, ki bi zajemala vse zaposlene na obrambnem ministrstvu. Ministrstvi za obrambo in za javno upravo za to po navedbah sindikata nista izkazali posluha.

Na ministrstvu za obrambo medtem odločitev za stavko obžalujejo in med drugim poudarjajo, da je zahtevo glede višjih plač mogoče rešiti le v okviru krovnih pogajanj za prenovo plačnega sistema. Pogajanja z vladno stranjo se nadaljujejo v sredo, ko v sindikatu pričakujejo konsistentne predloge, kako stavko vsaj zamrzniti.

Stavka operaterjev številke 112
Pogajanja o plačni reformi spremljajo številne stavke