Francka je ena izmed petih medvedov, ki so jih lani naselili v Pireneje. Ena izmed medvedk je avgusta padla v prepad in poginila. Foto: EPA
Francka je ena izmed petih medvedov, ki so jih lani naselili v Pireneje. Ena izmed medvedk je avgusta padla v prepad in poginila. Foto: EPA

Kmetje trdijo, da vnovična naselitev medvedov na mejo med Francijo in Španijo ogroža njihovo živino. Za mnoge poboje ovc kmetje krivijo slovensko medvedko Francko, ki so jo tam naselili lani spomladi, zato so jo v ponedeljek in torek ponoči poskušali s streli in petardami zvabiti iz gozda.

Predstavnica kmetov Marie-Lyse Brouilh je ob nenavadnem protestu dejala, da med kmeti raste odpor proti medvedom, saj lahko dnevno spremljajo, kako medvedi pobijajo drobnico nekaj deset metrov stran od njihovih domov.

Franckino gibanje skrbno nadzorovano
Francka nosi ovratnico, s pomočjo katere lahko odgovorni spremljajo njeno gibanje, zato so ti že zanikali, da bi bila odgovorna za večino smrti ovc. Kmetje naj bi se tako kmalu sešli z odgovornimi in se dogovorili o izvajanju programa, ki se je začel leta 1996 kot del evropske selitve medvedov. Kmetje se namreč pritožujejo, da so projekt začeli meščani in Parižani, ki niso upoštevali vpliva na življenja ljudi, ki živijo v Pirenejih.

Po drugi strani pa okoljevarstveniki zavračajo navedbe, da je približno 20 medvedov, ki živijo na tem območju, krivih za številne smrti pri drobnici in govedu. Medvedje namreč pobijejo približno 300 glav živine letno na območju, kar ni veliko v primerjavi z 20.000 glavami, ki so izgubljene zaradi drugih vzrokov.