Slovenija je Franciji skupno podarila štiri samice in samca. Foto: RTV SLO
Slovenija je Franciji skupno podarila štiri samice in samca. Foto: RTV SLO
Medvedke ni več

Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP medvedka trka z vozilom francoskih oboroženih sil ni preživela. 110-kilogramska Francka je bila drugi slovenski medved, ki so ga naselili v Pirenejih. Kljub jezi kmetov, ker je zakrivila smrt okoli 150 ovac, je skupaj z drugimi slovenskimi medvedi osvojila srca številnih Francozov.

Od petih medvedov, ki jih je Slovenija podarila Franciji, so živi samo še trije, saj je medvedka Palouma poginila lanskega avgusta po padcu s pečine. To je privedlo do kritik, da so slovenski medvedje neprilagojeni na skalnato pokrajino v Pirenejih in da so zanje primernejše bivalno okolje gozdovi.

Francosko ministrstvo za okolje je pred enim letom sporočilo, da so enega izmed petih slovenskih medvedov, ki so jih naselili v Pireneje, našli mrtvega.

Pred Francko Paloma
Medvedka Paloma naj bi lanskega avgusta z visokega skalovja zgrmela v prepad, pri čemer si je zlomila sprednji in zadnji taci. Lokalni kmetje so bili mnenja, da je Palomin bil padec pokazatelj slabe prilagojenosti slovenskih medvedov na skalnato pirenejsko pokrajino.

Kot je znano, so ponovni naselitvi medvedov v Pirenejih ostro nasprotovali francoski kmetje, predvsem zaradi nevarnosti, ki naj bi jo medvedi pomenili za drobnico in ljudi.

S petimi slovenskimi medvedi, natančneje s štirimi samicami in z enim samcem, je želela Francija povečati število rjavega medveda v Pirenejih, ki so v 80. letih skoraj popolnoma izginili iz tamkajšnjih gozdov. Podlaga za preselitev medvedov je bil sporazum na ministrski ravni med slovenskim in francoskim ministrstvom za okolje. Prve tri medvede iz Slovenije so v Francijo preselili že leta 1996.


Medvedke ni več