Izvajanje patrulj bo potekalo v skladu s sporazumom, ki sta ga podpisali državi. Foto: BoBo
Izvajanje patrulj bo potekalo v skladu s sporazumom, ki sta ga podpisali državi. Foto: BoBo

Slovensko-italijansko mejo na območju policijskih uprav Koper in Nova Gorica so začele nadzirati skupne policijske patrulje. "Slovenska in italijanska policija skupaj ocenjujeta stanje ilegalnih migracij na skupni meji in se soočata s povečanjem števila nezakonitih migrantov, ki prihajajo iz regije Zahodnega Balkana. Zato menita, da je potrebno okrepljeno čezmejno sodelovanje obeh držav s sredstvi za zagotavljanje učinkovitega boja proti čezmejnemu kriminalu in preprečevanje nezakonitega priseljevanja," so sporočili s PU Koper.

Za ukrep, ki temelji na sklenjenem sporazumu med Slovenijo in Italijo leta 2007, sta se sosedi odločili soglasno, je za Radio Slovenija poročala Mirjam Muženič. Mešane patrulje se bodo sorazmerno izvajale na obeh straneh meje, in sicer na odsekih, kjer prihaja do zgostitev nedovoljenega prečkanja meje, so sporočili z generalne policijske uprave. Na obeh straneh bodo na delu tričlanske patrulje, v kateri bo vsaj ena uradna oseba države, na območju katere bodo patruljirali.

Italija grozi z ograjo na meji s Slovenijo

"Uvedba mešanih patrulj vzdolž meje ne pomeni ponovnega nadzora v obliki mejnih kontrol. Skupne patrulje omogočajo lažje operativno sodelovanje, boljšo koordinacijo dela, znatno hitrejšo reakcijo pri zasledovanju pobeglih oseb in vozil ter njihovem prijetju, kot tudi istočasno pokrivanje meje na obeh straneh. Pomemben del skupnega dela je tudi izmenjava strokovnih izkušenj, poglobitev sodelovanja in krepitev zaupanja," so še pojasnili na policiji.

Poleg operativne vrednosti ima izvajanje mešanih patrulj tudi druge posredne rezultate, so dodali na policiji. To sta hitrejša izmenjava informacij in spoznavanje terena v sosednji državi za primere čezmejnega zasledovanja. Poleg tega predstavljajo jasen signal tihotapcem, da vstop v drugo državo še ne pomeni, da postopkov proti njim ne bodo sprožili v državi, iz katere so zbežali.

Mešano patruljiranje bomo izvajali tako, da se bodo gostujoči policisti pridružili domačim policistom. Vodja patrulje je vedno policist države, na katerem ozemlju se izvaja patrulja. Policisti bodo skupaj z enim službenim vozilom opravljali naloge predvsem na cestnih relacijah v smeri državne meje. Na določenih območjih bodo patruljirali tudi peš. Gostujoči
policisti bodo v uniformah, policijskih pooblastil ne bodo izvajali. Domačim policistom bodo pomagali pri opazovanju in izmenjavali informacije pri preprečevanju nezakonitih migracij. Nosili bodo tudi kratkocevno orožje, ki pa lahko uporabijo le v silobranu, so sporočili s policije.

"Ko pravila niso spoštovana, je treba dvigniti zidove"

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je sicer v četrtek dejal, da bo Italija na meji s Slovenijo, če mešane patrulje ne bodo preprečile nezakonitih prehodov meje, postavila fizične ovire. Predsednik vlade Furlanije - Julijske krajine Massimiliano Fedriga pa je dejal: "Ko pravila niso spoštovana, je treba dvigniti zidove. Mi teh zidov ne želimo, hočemo le spoštovanje pravil, sicer so zidovi edina možnost." Fedriga in Salvini se bosta o tem pogovarjala na rimskem srečanju že ta teden.

Gre za politično propagando, ki sloni na neutemeljenem ustrahovanju ljudi, je za Radio Slovenija povedala tržaška občinska svetnica Valentina Repini: "Migracijska politika se rešuje na višji ravni, in sicer v Evropi, kjer pa minister Salvini ni prisoten na srečanjih, na katerih se v Evropi govori o tej tematiki." Na ministrstvu za notranje zadeve v Sloveniji so v petkovem odzivu na te Salvinijeve besede poudarili, da gre pri postavitvi tehničnih ovir za notranjepolitično odločitev posamezne države.

Skupne patrulje na italijanski meji