Vojko Urbas je v policiji zaposlen 34 let, od tega 19 let v upravi kriminalistične policije. Foto: BoBo
Vojko Urbas je v policiji zaposlen 34 let, od tega 19 let v upravi kriminalistične policije. Foto: BoBo
Sorodna novica Nova vlada zamenjala vodstvo policije in vojske, Kangler sekretar na notranjem ministrstvu

Vojko Urbas bo kot vršilec dolžnosti začasno vodil skoraj tisoč slovenskih kriminalistk in kriminalistov, in sicer vse do vrnitve Branka Japlja, ki je trenutno na delu v tujini – kot ekspert v okviru projekta twining opravlja naloge v Beogradu. Ko se Japelj vrne, se tako obeta nova menjava. Dozdajšnji vodja kriminalistov Boštjan Lindav bo v vodstvu policije prevzel vlogo svetovalca v. d. generalnega direktorja policije, in sicer za področje kriminalitete.

Kot je za Radio Slovenija poročal Robi Škrjanc, gre za pričakovano menjavo, še posebej po tem, ko je Lindav stopil ob bok že nekdanji generalni direktorici policije Tatjani Bobnar, ko ta ni dopustila, da bi posebna skupina parlamentarne komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami, ki jo je vodil tedaj še poslanec SDS-a danes pa državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič, vpogledala v podatke, kateri kriminalisti delajo v zadevi, kjer se preiskuje domnevno sporno financiranje nekaterih medijev blizu SDS-a. Bobnarjeva je tedaj dejala, da policija ni in ne bo podaljšana roka politike in temu je takrat pritrdil tudi Lindav.

Za svoje delo odlikovan s številnimi priznanji

Dozdajšnji vodja kriminalistov Boštjan Lindav bo v vodstvu policije prevzel vlogo svetovalca v. d. generalnega direktorja policije za področje kriminalitete. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Dozdajšnji vodja kriminalistov Boštjan Lindav bo v vodstvu policije prevzel vlogo svetovalca v. d. generalnega direktorja policije za področje kriminalitete. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Vojko Urbas je v policiji zaposlen 34 let, od tega 19 let v upravi kriminalistične policije. Leta 1986 se je kot diplomant fakultete za elektrotehniko zaposlil v policiji, in sicer najprej na področju informatike in telekomunikacij, kjer je leta 1995 prevzel vodenje oddelka za prenosne in varovalne sisteme. Leta 1999 je uspešno končal izredni univerzitetni študij fakultete za organizacijske vede, medtem pa je leta 1997 prevzel tudi vodenje oddelka za specialno operativno tehniko.

Konec leta 2007 je postal vodja sektorja za posebne naloge v upravi kriminalistične policije, leta 2016 pa se je zaposlil v vodstvu sektorja za operativno-tehnične sisteme v uradu za informatiko in telekomunikacije, so navedli v policiji. Urbas je za svoje delo prejel številna priznanja, od bronastega in srebrnega priznanja za pomembne zasluge pri krepitvi varnosti do zlatega ščita policije za dolgoletne razvojnoraziskovalne prispevke v policiji.

Sorodna novica Policisti podali že več kot 1250 prekrškovnih predlogov zdravstvenemu inšpektoratu

Menjava tudi v vrhu uprave uniformirane policije

Po poročanju Radia Slovenija so se menjave v ponedeljek zgodile tudi v vrhu uniformirane policije. Srečka Jarca, ki sicer odhaja na delo na Hrvaško, tam bo policijski ataše, je zamenjal Danijel Lorbek, ki ga je lani poleti Bobnarjeva umaknila z mesta direktorja mariborske policijske uprave, in sicer po aferi, ko so policisti pijanega za volanom ujeli prvega moža mariborskih kriminalistov Roberta Mundo.

Glede na informacije z Generalne policijske uprave Anton Travner za zdaj ne načrtuje drugih menjav, a glede na očitke, ki so bili izrečeni po obisku komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb tudi na račun direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada, se verjetno tudi tam obeta menjava, je še poročal Škrjanc.