Mitja Meršol je poslanec Pozitivne Slovenije in dolgoletni novinar ter urednik časnika Delo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Mitja Meršol je poslanec Pozitivne Slovenije in dolgoletni novinar ter urednik časnika Delo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Njegovo delovanje naj bi segalo v leto 1971, ko je kot referent za kulturo delal na britanskem BBC-ju, poročanje POP TV-ja povzema časnik Finance. To naj bi dokazovali dokumenti v spisih nekdanjega sekretariata za notranje zadeve v Arhivu Slovenije.

Meršolovo tajno ime naj bi bilo Lingvist, s SDV-jem pa je po poročanju komercialne televizije sodeloval 14 let, pri čemer so ga najbolj zanimali slovenski emigranti.

Po poročanju spletne strani 24ur v spisih navadno ni polnega imena agenta, ampak je ta naveden le s tajnim imenom (v tem primeru Lingvist). Da je to Meršol, so novinarji, ki so spise pregledovali, ugotovili, ker je SDV storil "drobno napako", saj v enem od dokumentov poroča, da bo Lingvist leta 1971 prevzel delo referenta kulturne rubrike, v izvlečku spisa o BBC-ju pa, da je referent te rubrike leta 1971 postal Meršol.

Meršol navedb ni želel komentirati, dejal je le, da "številne navedbe ne držijo", piše časnik Finance.

"Odklonitev ni prinašala posledic"
Da jo je v svoje vrste vabil SDV je dejala tudi Mojca Drčar Murko, ki je bila dolga leta dopisnica v Bonnu. Služba državne varnosti naj bi med drugim želela, da vohuni za Jugoslaviji nenaklonjenim tujim novinarjem (šlo naj bi za novinarja Spiegla), kar pa je Drčar Murkova zavrnila.

Med razlogi za odločitev za sodelovanje s SDV-je, je Drčar Murkova za POP TV v ospredje postavila oportunizem, saj naj bi tisti, ki so to počeli, "verjetno računali na napredovanje". Po njeni izkušnji ni noben novinar, ki je sodelovanje odklonil, nosil negativnih posledic.