Luka Mesec pričakuje pri koalicijskih pogajanjih vsaj toliko
Luka Mesec pričakuje pri koalicijskih pogajanjih vsaj toliko "popuščanja", kot ga je bilo do stranke NSi. Foto: BoBo
Peterica strank okoli LMŠ-ja je v Kamniku sedla za mizo z Levico. Foto: BoBo
Pomembno je, da Slovenija čim prej dobi vlado, je pred sestankom opozoril Karl Erjavec. Foto: BoBo

Pogajalska naloga ni lahka, saj ima Levica na več področjih diametralno nasprotno stališče."Pričakujemo, da nam bodo popustili vsaj toliko, kot so NSi-ju, o izkupičku pogajanj pa bodo nato v ponedeljek in torek odločali organi stranke," je pred začetkom pogajanj v Kamniku dejal koordinator stranke Levica Luka Mesec in dodal, da so zelo jasne ugotovitve, ali je koalicija s peterčkom mogoča, verjetne že danes. "Za zdaj so odprte vse možnosti," je sklenil.

Tako ostajata odprta možnost, da bo Levica postala del koalicije, kot tudi t. i. portugalski scenarij, v katerem bi bila manjšinska vlada izvoljena s podporo Levice. V stranki LMŠ, pa tudi v Levici priznavajo, da so vsebinska razhajanja med njimi velika in bo v pogajanja treba vložiti precej napora. A so po njihovem mnenju pogovori smiselni, zato se bodo poskusili v dobrem tednu dni uskladiti o vsebini koalicijske pogodbe.

Erjavec: Potrebna je dobra mera občutka
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je pred sestankom dejal, da morajo danes razčistiti, kakšne so možnosti: ali vlada šestih strank ali morebitno projektno sodelovanje petih strank z Levico, ker je od tega odvisen nadaljnji postopek.

Po Erjavčevem mnenju bo treba imeti "zelo dobro mero občutka", da pridejo do skupnega imenovalca in tega, da bi v drugem krogu kot mandatarja prihodnje vlade določili predsednika LMŠ-ja Marjana Šarca. "Za Slovenijo je pomembno, da čim prej dobimo vlado," je poudaril in ponovil, da so za DeSUS ključna vprašanja, ki zadevajo upokojence oz. pokojnine, kot so dvig odmerne stopnje, povišanje vdovskih pokojnin, demografski sklad.

Židan: Državljani pričakujejo kompromis
Tudi prvak SD-ja Dejan Židan si želi, da bi danes vseh šest strank Šarcu zagotovilo podpise kot kandidatu za mandatarja. Verjame, da je mogoče doseči kompromis, ki bo "koristen za državljane". In če je za vse res cilj, "brez fige v žepu", da zaščitijo demokratične vrednote v Sloveniji, se bodo danes dogovorili o marsičem. Levica pa mora kot vse druge stranke povedati, kaj ji je najpomembneje.

Sicer pa Židan meni, da je včasih v politiki dobro, da delajo korak za korakom. Če bo današnji korak, da pridobijo 50 ali več podpisov podpore za mandatarja, bodo po njegovih besedah verjetno upravičili pričakovanja državljanov. Želi si, da bi temu čim prej sledila seja državnega zbora (DZ), na kateri bo Šarec izvoljen za mandatarja, in da potem čim prej dokončno uskladijo program ter začne vlada delati. "Upam, da se bomo danes o nekaterih stvareh dogovorili, in res si želimo, da se po 24 urah dela jutri tukaj dobimo in rečemo: poglejte, dogovorili smo se, sposobni smo se dogovoriti in gremo naprej," je dejal.

Židan si večji napredek obeta že na današnjem koalicijskem usklajevanju. Glavnim zahtevam Levice je naklonjen. Marsikaj od tega jim je tudi v SD-ju po njegovih ugotovitvah že uspelo izpogajati. Pri tem omenja dvig minimalne plače in ukrepe za izboljšanje položaja upokojencev. Tudi v obstoječi različici koalicijske pogodbe pa jim je po njegovih besedah uspelo ohraniti glavno točko – učinkovito javno zdravstvo.

Tudi vodja poslanske skupine SAB Marko Bandelli meni, da lahko najdejo skupen jezik.

Koalicijske pogovore z Levico je peterica sredinskih strank začela v četrtek po tistem, ko je NSi zavrnil možnost vrnitve na pogajanja. Časa za pogajanja je izredno malo, saj je drugi krog iskanja kandidata za mandatarja odprt do 10. avgusta.

Izjava Luke Mesca pred začetkom sestanka s peterico strank v Kamniku v videu spodaj.