Akcija poteka že več let. Foto: BoBo
Akcija poteka že več let. Foto: BoBo

Vsakodnevna pot v službo je, v nasprotju s pogosto gnečo na cesti in spremljajočo slabo voljo, lahko prijetna izkušnja, so prepričani organizatorji. Mednarodne raziskave po njihovih navedbah kažejo, da kolesarjenje vpliva na povečan občutek sreče, povečevalo naj bi delovno učinkovitost in posledično izboljševalo odnose s sodelavci.
Pri akciji Pripelji srečo v službo sodelujejo tudi podjetja. S tem lahko osvojijo certifikat do kolesarjev prijazno delovno mesto. Razvili so ga v okviru evropskega projekta Bike2Work pod okriljem Evropske kolesarske zveze.
Akcija bo potekala do 10. junija.

Da bi se izognili prometnim zamaškom
Kolesarjenje sicer nima pozitivnih vplivov samo na počutje in okolje, ampak prinaša tudi mnogo drugih prednosti. Kot so zapisali organizatorji, je lahko kolo v mestnih središčih izjemno časovno učinkovita rešitev, saj se lahko kolesarji izognejo prometnim zamaškom in jim ni treba iskati parkirnega prostora, hkrati pa prihranijo denar za gorivo in parkirnino.

Število sodelujočih vztrajno narašča, samo lani je 206 trojk po podatkih organizatorjev prekolesarilo več kot 238.000 kilometrov, na ta način pa so prihranili 38 ton izpusta ogljikovega dioksida.

Kolesarji so lani v povprečju prevozili 1.227 kilometrov na trojko, 72 odstotkov udeležencev pa je bilo v primerjavi z letom 2014 novih. Letos so se sicer odločili, da bodo h kolesarjenju na delovno mesto spodbujali tudi posameznike, s čimer želijo omogočiti sodelovanje tistim, ki se težje organizirajo v skupino.