Za dijake in študente bodo mesečne in polletne vozovnice dražje, cene celoletnih pa ostajajo iste. Foto: BoBo
Za dijake in študente bodo mesečne in polletne vozovnice dražje, cene celoletnih pa ostajajo iste. Foto: BoBo

Čeprav so na ministrstvu za infrastrukturo in prostor z bistvenim povečanjem števila mladih, ki uporabljajo javni potniški promet, zadovoljni, pa jih je to obenem postavilo pred izziv, kako vse subvencije pokriti z razpoložljivimi sredstvi.

Na letni ravni so namreč v ta namen zagotovljena sredstva v znesku 39,8 milijona evrov in čeprav so že med letom izpeljali nekatere ukrepe - predvsem pri prevoznikih - jih na koncu letošnjega leta čaka 5,4 milijona evrov minusa, je pojasnil Bojan Žlender zdirektorata za promet.

Mesečne vozovnice bodo tako dražje za pet evrov, polletne bodo dražje za 2,5 evra, cene letnih pa ostajajo nespremenjene. Tisti, ki so od šole oziroma fakultete oddaljeni od dva do 60 kilometrov, bodo za mesečno vozovnico odšteli 25 evrov. Za tiste, ki so od šole oziroma fakultete oddaljeni od 60 do 90 kilometrov, bo mesečna vozovnica stala 35 evrov, za tiste, ki so oddaljeni več kot 90 kilometrov, pa 55 evrov.

Prihranek še vedno občuten
Pri nakupu kombiniranih vozovnic - torej za medkrajevni in mestni prevoz - v Kranju, Kopru in Novem mestu zanje po besedah Žlendra ne bo treba doplačevati, razen v Mariboru, kjer bo doplačilo znašalo pet evrov, ter v Ljubljani, kjer bodo morali doplačati 10 evrov.

Kot je dejal, se zavedajo, da podražitev pomeni dodatno obremenitev za družine. Vendar pa bodo družine po njegovih besedah zaradi sistema subvencioniranih vozovnic na letni ravni še vedno lahko prihranile od 700 do 2.500 evrov.

Po Žlendrovih besedah bodo tisti, ki bodo kupili polletne vozovnice, upravičeni do enega meseca brezplačnih voženj na isti relaciji v času počitnic. Pri letni vozovnici pa bo možnost brezplačne vožnje veljala za dva meseca. Predprodaja vozovnic za tekoče šolsko oz. študijsko leto se bo začela 26. avgusta.