Politik in literat Marko Kremžar je ena osrednjih osebnosti slovenskega političnega izsiljenstva. Foto: MMC RTV SLO
Politik in literat Marko Kremžar je ena osrednjih osebnosti slovenskega političnega izsiljenstva. Foto: MMC RTV SLO

Upravni odbor priznanja Boruta Meška je pri izbiri Kremžarja, ki je večino svojega življenja preživel v Argentini, poudaril njegovo poglobljeno, vsestransko in za demokratizacijo Slovenije pomembno publicistično delo.

Kremžarja po mnenju odbora odlikujeta izjemno širok in pester literarni in publicistični opus, ki obsegata tako lirsko poezijo, kratko prozo in drame kot tudi ekonomske, filozofske, kulturne in politične razprave ter strokovne monografije. Njegovo ustvarjanje pa je močno zaznamovala tudi begunska usoda, ki ga je po navedbi odbora "izklesala s trpljenjem, hrepenenjem po rodnih krajih ter ga utrdila v domoljubju in vztrajnosti".

"Njegova življenjska moč, ki izhaja iz begunske usode, in svobodni duh, ki se je vsa leta zatiranja v domovini krepil v svobodni emigraciji, še vedno pomembno prispevata k vzpostavljanju vrednot demokracije in republike v Sloveniji," je zapisano v utemeljitvi priznanja. Poudarjen je tudi Kremžarjev prispevek k oblikovanju slovenske skupnosti v Argentini kot tudi političnemu življenju celotne slovenske politične emigracije.

Domovina je dobrodošla novost
Pri projektu Domovina, ki vključuje urejanje dnevnoinformativnega portala in izdajanje časnika štirikrat letno, je odbor izpostavil, da je ustanovitev neodvisnega medija brez velikega kapitala in političnih botrov zelo pogumno dejanje. Projekt Domovina je zagnala skupina mlajših podjetnikov v okviru Zavoda Iskreni.net, ki je že pred leti ustanovila portal za družine. Na začetku so sami financirali brezplačnik, nato pa so začeli pridobivati podpornike, ki jih je trenutno okoli 1.600. Domovina je po mnenju odbora dobrodošla medijska novost, ki informira o aktualnih dogajanjih v Sloveniji in svetu, ponuja pa tudi globlje komentarje in analize dogajanja.

Meškova nagrada publicistu Kremžarju
Meškova nagrada publicistu Kremžarju