Avtobus je na poti doživel manjšo nesrečo, zlomilo se je namreč sprednje desno okno. Foto: Mila Novakovska
Avtobus je na poti doživel manjšo nesrečo, zlomilo se je namreč sprednje desno okno. Foto: Mila Novakovska

S pomočjo množičnega odziva občanov so ga hkrati napolnili s pol tone najnujnejšega sanitetnega materiala, živil in higienskih pripomočkov.

Naložen tovornjak je na pot v Ukrajino krenil v četrtek, 30. junija. Mariborski župan Saša Arsenovič je tedaj spomnil, da sta mesti pobrateni od leta 2012. "Vesel sem, da lahko na podlagi protokola diplomacije in kulture zdaj tudi v praksi stopimo skupaj in pomagamo ukrajinskim državljanom," je dejal.

Na cilju je avtobus prevzela višja svetovalka za mednarodni protokol in sodelovanje mesta Harkov Mila Novakovska, so sporočili z Mestne občine Maribor.

Mestna občina Maribor je sicer že prej ponudila pomoč ukrajinskim beguncem, ki so se pred vojno zatekli v štajersko prestolnico, zlasti v obliki zagotavljanja osnovnih življenjskih potrebščin, pa tudi začasne nastanitve v stanovanja iz fonda državnega stanovanjskega sklada.

Kratkoročno so beguncem zagotovili tudi bivanje v lokalnih hostlih in hotelih, v kateri so lahko ob prihodu brezplačno bivali do pet noči. Trenutno si na občini prizadevajo za čim hitrejše vključevanje ukrajinskih beguncev v lokalno okolje, zlasti pri pridobivanju dovoljenj za bivanje in vključevanju v delovni proces.