Po klicu je mestni redar
Po klicu je mestni redar "odlisičil" avtomobil ljubljanskega podžupana. Foto: MMC RTV SLO
Korupcija pri redarjih

Ljubljanski podžupan Janez Koželj naj bi parkiral pred Kresijo pri Prešernovem trgu. Iz posnetka, objavljenega na spletu, je razvidno, da je redar namestil lisice. Ko je Koželj to opazil, je telefoniral in počakal, dokler se redar ni vrnil, odstranil listek o prekršku in odredil odstranitev lisic brez plačila stroškov.

Komisija za preprečevanje korupcije je sporočila, da je februarja letos prejela dve prijavi o sumu korupcije glede ravnanja enega od funkcionarjev občine. Samo dejanje je bilo posneto in objavljeno na svetovnem spletu.

Redar po posredovanju občinskega funkcionarja spremenil obvestilo
Občinski redar je na kraju prekrška izdal obvestilo o prekršku in v skladu z občinskim odlokom odredil lisičenje, pozneje pa se po telefonskem posredovanju občinskega funkcionarja vrnil na kraj prekrška in spremenil obvestilo, na podlagi katerega bi sicer funkcionar prejel plačilni nalog. Odredil je odstranitev lisic brez plačila stroškov. Motorno vozilo funkcionarja je bilo parkirano na rezerviranih parkirnih prostorih. Vozilo je sicer lahko parkirano z dovolilnico v določenih primerih, a mora biti dovolilnica dobro vidna z zunanje strani vozila. Občinski funkcionar je dovolilnico imel, a ni bila pravilno nameščena, ugotavlja komisija.

Janković ne priznava mnenja komisije
Na mnenje protikorupcijske komisije se je že odzval ljubljanski župan Zoran Janković, ki je dejal, da mnenja komisije ne sprejema in da Koželj ni ničesar kriv. Poudaril je, da je Koželj parkiral na mestu, ki mu je bilo dovoljeno, in je imel dovolilnico, a je bila ta na vozilu nepravilno obrnjena. Tudi komisija je ugotovila, da je Koželj imel dovolilnico, a ta ni bila pravilno nameščena. Janković je ob tem pojasnil, da "če je dovolilnica v vozilu in je veljavna, odlok ne dovoljuje lisičenja". Ko je redar ugotovil, da je dovolilnica prava in samo napačno obrnjena, je, tako Janković, lisice snel. Enako bi po njegovih besedah ravnali redarji, če bi se to zgodilo komur koli drugemu. Dodal je še, da je zanj zadeva končana, predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos pa naj postopke izpelje do konca. "Če je to težka korupcija, potem ta država res nima velikih problemov," je še dejal župan.

Korupcija pri redarjih