Mihajlovićeva je opozorila na apatičnost mladih in na sarkastičen odnos do politike. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Mihajlovićeva je opozorila na apatičnost mladih in na sarkastičen odnos do politike. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Desnosredinska koalicija in Zoran Janković
Sprememba, ki jo je Slovenija doživela po volitvah, je po besedah Mihajlovićeve koristna. Foto: BoBo

Slovenska demokratska mladina je pripravila klubski večer na temo Politično vodenje za nove generacije, na katerem je podmladku SDS-a spregovorila avtorica istoimenske knjige Slađana Mihajlović.

"NSi-ju uspelo tudi zaradi mladih"
Mihajlovićeva je uvodoma povedala, da si mladi želijo predvsem demokratičnega vodenja s pridihom odločnosti. Izpostavila je, da so mladi danes zelo apatični in cinični do političnega vodenja in politike na splošno.

Prvi razlog za to je po njenem mnenju ta, da starejši politični veljaki in lobiji mladim ne dovolijo vstopa v sfero politike. Poleg tega se mladi ne zanimajo za politiko, ker se počutijo izrinjene, saj niso vključeni v soodločanje v politiki, zato se raje osredotočajo na zabave in potrošnjo. Kot dober primer vključitve mladih v politiko je navedla stranko NSi, kar je po njenem mnenju tudi eden izmed razlogov za njihov uspeh na volitvah.

"Politični voditelj mora biti karizmatičen"
Mihajlovićeva je poudarila, da mora biti politični voditelj predvsem karizmatičen, dober koordinator, motivator in tudi dober menedžer. Po njenih besedah je med vsemi političnimi sistemi demokracija še zmeraj tista, ki najbolj "pije vodo".

Opozorila je, da je demokracija v Sloveniji v zelo slabem stanju. Po njenih besedah doživljamo erozijo prava, zato bo, kot pravi, treba predvsem znova pridobiti zaupanje ljudi, šele nato se bodo začele spreminjati tudi druge stvari. Ureditev socialne in pravne države je po njenem mnenju tudi potrebna, da bomo lahko v Sloveniji zadržali mlade, ambiciozne ljudi.

"Predsednik republike je ravnal nepremišljeno"
Sprememba, ki jo je Slovenija doživela po predčasnih volitvah, je po njenem mnenju koristna, samo trdnost vlade pa je ocenila kot solidno. Glede Zorana Jankovića je dejala, da je nekako na levici že zvodenel, zato bo opozicija težko delovala enotno, saj se bosta obe stranki, PS in SD, borili za lastno prepoznavnost.

Dodala je, da je bila odločitev predsednika republike, ki za mandatarja ni predlagal Janeza Janše in je strankam neformalno ponudil Marka Voljča, nepremišljena in nemodra. "Štartalo se je v to smer, da se za mandatarja postavi nekoga iz levice, vendar se je zgoda obrnila," je poudarila.

Zatrdila je še, da je skoraj nemogoče, da vlada ne bi odpirala ideoloških vprašanj, kot je Janša obljubil Karlu Erjavcu, saj so ta preveč prepletena z gospodarstvom in preostalimi temami.

"Kapitalizem se bo izpel"
Mihajlovićeva se je dotaknila tudi širše situacije zunaj meja Slovenije. Kot je dejala, je kapital v svetu zelo močan, vendar se bo po njenem mnenju tudi ta situacija počasi "izpela". Glede EU-ja pa je poudarila, da lahko kot skupnost ustvari več, njen manko pa vidi v tem, da so manjše države v deficitu.