Na Primorskem pa so se s slovesnostjo spomnili februarja 1945 padlih borcev jurišnega bataljona.

Na Poljani pri Prevaljah se vsako leto spomnijo zadnjih bojev druge svetovne vojne na evropskih tleh. Potem ko je Evropa že od 9. maja 1945 slavila zmago nad fašizmom in nacizmom, so namreč na Koroškem vse do 15. maja 1945 še potekali boji. Takrat sta Mislinjska in Mežiška dolina postali zadnji izhod za umik ogromnih množic pripadnikov poraženih vojsk z jugoslovanskih bojišč, z njimi pa se je umikalo tudi veliko civilnih beguncev.

Današnje slovesnosti, ki so jo ob 11. uri pripravili Zveza združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB Slovenije, Združenje borcev za vrednote NOB Mežiške doline in koroške občine, se bodo po napovedih udeležili tudi predsedniki borčevskih in antifašističnih organizacij iz vseh držav nekdanje Jugoslavije.

Slavnostni govornik na prireditvi na Poljani je bil predsednik ZZB za vrednote NOB-ja Slovenije Marijan Križman, v kulturnem programu so sodelovali Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič in recitatorji iz Mežiške doline.

Na Primorskem pa so pripravili slovesnost v spomin na dogodke, ki so potekali 24. februarja 1945, ko je v spopadu borcev XXX. divizije IX. korpusa z nacistično vojsko padlo 19 partizanov. Prireditev se je začela ob 11. uri pri spomeniku padlim v NOB-ju na območju zaselka Slejki, pripravljata pa jo borčevski organizaciji iz Črnič in Ajdovščine oz. Vipave.