V Sloveniji minimalno plačo prejema okoli 33.000 delavcev, pri tem pa se uvrščajo v socialne kategorije ali med zaposlene reveže. Foto: MMC RTV SLO
V Sloveniji minimalno plačo prejema okoli 33.000 delavcev, pri tem pa se uvrščajo v socialne kategorije ali med zaposlene reveže. Foto: MMC RTV SLO

Minimalna plača trenutno znaša 498 evrov, a zajema vse dodatke, za nočno, preteklo delo, je opozoril predsednik KNSS-ja Drago Lombar. Minimalna plača bi morala biti po njegovem mnenju odraz dela in ne dodatkov, zato je treba celoten sistem in pojem minimalne plače prenoviti.

Minimalna plača naj se usklajuje z inflacijo in gospodarsko rastjo
V sindikatu zahtevajo določitev minimalne plače v višini 615 evrov, znesek pa so oblikovali na osnovi lastnega izračuna košarice minimalnih življenjskih stroškov, ki bi jo moralo ministrstvo za delo redno usklajevati s stopnjo inflacije in gospodarske rasti. To je do zdaj storilo le enkrat, od taktat pa se je življenjska košarica usklajevala v skladu s socialnimi sporazumi, ki pa so vedno zaostajali za realnimi stopnjami rasti.

Lombar je ob tem opozoril na evropsko listino, ki zahteva, da minimalna plača zagotovi primerno in ustrezno življenje. V Sloveniji minimalno plačo prejema okoli 33.000 delavcev, pri tem pa se uvrščajo v socialne kategorije ali med zaposlene reveže.

Podjetja naj razmislijo o vplačevanju sredstev v pokojninski sklad za delavce
Redka slovenska podjetja, ki poslujejo pozitivno, spoštujejo zakon o udeležbi delavcev pri dobičku, zato v sindikatu zahtevajo obvezno spoštovanje zakona v vseh podjetjih, ki poslujejo z dobičkom. Poleg tega pa v sindikatu predlagajo v razmislek možnost, da bi podjetja vplačevala sredstva v pokojninski sklad za delavce.