Na vprašanje, ali je Čufer na sestanek prišel dobro pripravljen, pa je Erjavec novinarjem odgovoril z besedami:
Na vprašanje, ali je Čufer na sestanek prišel dobro pripravljen, pa je Erjavec novinarjem odgovoril z besedami: "O tem boste vi sodili." Finančni minister pa o podrobnostih glede predvidenih ukrepov ni želel govoriti, upa pa, da bo s proračunom zadovoljen tudi Erjavec. Foto: BoBo
Kam bodo šli izdatkii in kje bodo pobrali več prihodkov, še niso enotni. Foto: BoBo

Finančni minister Uroš Čufer zagotavlja, da bo proračun pripravljen pravočasno - torej do 1. oktobra - primanjkljaj pa po njegovih besedah ne bo višji od milijarde evrov. To je bila tudi zaveza, ki jo je slovenska vlada dala bruseljskim nadzornikom.

Erjavec od Čuferja pričakuje več
A kako do tega priti, je še odprto vprašanje, saj se koalicijske partnerice še niso poenotile. Po sestanku, ki je trajal skoraj do polnoči, je minister za zunanje zadeve in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec povedal, da je bila razprava sicer dobra, a bo moral minister Čufer narediti še določene izračune.

Po njegovih besedah namreč manjka "vse sorte", med drugim učinki davka nepremičnine, ocene učinkovitega pregona sive ekonomije in izračuni o določenih naložbah, ki v prihodnjem letu "morda niso najbolj nujne". Tako določene stvari ostajajo odprte.

Znova je izpostavil tudi stališče DeSUS-a, ki odločno nasprotuje morebitni ukinitvi letnih dodatkov vsem upokojence: "Imam občutek, da samo jaz razumem, kaj bi tak ukrep pomenil za tiste, ki so tako ali tako v hudi socialni stiski."

DeSUS sam razpravlja o ukrepih

.
Upokojenci na obisk k poslancem

Posegom v pokojninske prejemke sicer nasprotujejo tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije. Predsednica ZDUS-a Mateja Kožuh Novak, ki je v ponedeljek sestankovala pri predsednici vlade Alenki Bratušek, bo tako nadaljevala srečanja s predsedniki strank.


Usklajevanja nadaljujejo v sredo

Za dosego soglasja ima vlada še dober teden dni časa. Predstavitev novega svežnja ukrepov za konsolidacijo javnih financ je obljubila do 25. septembra, 1. oktobra pa se izteka rok, do katerega mora v državni zbor poslati predlog proračuna za prihodnji dve leti.

Obrambni minister Roman Jakič je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je vlada naredila veliko: "Razgovori, dogovori in usklajevanja se bodo nadaljevala še v sredo, ko bodo ukrepi in rebalans proračuna za 2014 pripravljeni za parlamentarno in (zainteresirano strokovno) javno obravnavo."

Nepremičninski davek, boj proti sivi ekonomiji
Kot ena izmed možnosti se pojavlja tudi uvedba kriznega davka, ki pa mu najbolj odločno nasprotujejo v stranki DL, medtem ko je ta po mnenju DeSUS-a in tudi SD-ja pravičnejši od odvzema letnega dodatka vsem upokojencem. Usklajevanj je potreben tudi še predlog davka na nepremičnine, ki ga bo Slovenija zagotovo uvedla z letom 2014. Pripombe imajo občine, ki jim je vlada pripravljena odstopiti le 50 odstotkov pobranega davka.

Posegov v socialne transferje naj vlada ne bi predvidevala, se pa namerava bolj odločno spopasti s sivo ekonomijo. Tako naj bi krepili inšpekcije in določili odškodnine za črne gradnje. Kmetijski minister Dejan Židan pravi, da imajo na tem področju vsaj za 200 milijonov evrov rezerve.