SMS, ki ga je poslal Draško Veselinovič glede obtožb Gregorja Golobiča Foto: MMC RTV SLO
SMS, ki ga je poslal Draško Veselinovič glede obtožb Gregorja Golobiča Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič
Gregor Golobič je na račun nekdanjega prvega moža NLB-ja nanizal kar nekaj očitkov. Foto: MMC RTV SLO
Rajko Gerič
Rajko Gerič je v odgovoru ministru Golobiču dejal, da ta laže in zavaja. Foto: MMC RTV SLO
Izredna seja o Ultri

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo in predsednik Zaresa Gregor Golobič je na izredni seji DZ-ja, ki jo je zahteval SDS, zatrdil, da je nekdanji predsednik uprave največje slovenske banke Draško Veselinovič očitno posredoval (kot trdi Golobič, ponarejene) dokumente o posojilih Ultre javnosti, potem ko je vlada na zahtevo Zaresa sprejela sklepe glede preprečitve reprogramiranja t. i. tajkunskih posojil.

Draško Veselinovič Golobičeve navedbe odločno zanika in ob tem pravi, da bo, ko bo prebral magnetogram izredne seje, ustrezno ukrepal.

Golobič: Peskova skušala preprečiti objavo Hlebševega prispevka
Golobič, ki je solastnik podjetja Ultra, je pojasnil, da je bil ponarejeni dokument nato posredovan poslancu SDS-a Andreju Vizjaku. Ta ga je nato posredoval "'produkcijski enoti anonimk v stranki SDS'. "Anonimka se je pojavila 29. maja lani, dan po tem, ko je bil objavljen prispevek novinarja Mateja Hlebša pod pokroviteljstvom Rosvite Pesek," je povedal minister.

Po ministrovih besedah se mu je Peskova za omenjeni prispevek o domnevno nezavarovanih posojilih Ultri nekaj dni pozneje že opravičila. Peskova je, kot je zatrdil Golobič, skušala preprečiti Hlebšev prispevek, ko je videla, da se ta "razvija v smeri bombastičnosti". Predsednik Zaresa je zatrdil, da Hlebš pravzaprav ni bil avtor prispevka, ampak mu je "bil izgotovljen" pozno popoldne 28. maja lani.

Celotna afera je bila načrtno tempirana pred lanskimi evropskimi volitvami, je prepričan minister, ki je pri tem pojasnil, da Ultra od NLB-ja ni prejela za 21 milijonov, ampak za 5,9 milijona evrov posojil. Ti so bili ustrezno zavarovani, saj je skupna vsota zavarovanj presegla vrednost posojil, je dejal in poudaril, da se ta posojila redno odplačujejo. "NLB pri Ultri ni imela drugačnih, ampak ostrejše kriterije," je pojasnil in nadaljeval, da je NLB razkril podatke o posojilih šele po tem, ko je bila imenovana nova uprava. Prejšnja uprava banke namreč ni želela "razkriti lastnih mahinacij", je še zatrdil minister.

Gerič: Trditve ministra dokazljivo neresnične
Rajko Gerič v odgovoru na Golobičeve obtožbe trdi: "Te trditve ministra Golobiča in solastnika podjetja Ultra so dokazljivo neresnične in večkrat pojasnjene. V našem programu niti v enem prispevku o Ultri nismo zatrjevali, da ima Ultra najetih 21 milijonov kredita, ampak smo navajali, da je to skupna vsota kreditov Ultre in Hram holdinga. Minister laže in to je ugotovilo tudi novinarsko častno razsodišče, da smo mu onemogočili odziv."

"Minister z vztrajnim napadanjem medija, ki je razkril podatke o kreditih, ponavlja svoje laži in neposredno tudi krši koalicijsko pogodbo, ki jo je sam podpisal," še pravi Gerič in ob tem navaja izsek iz koalicijske pogodbe, ki govori o svobodi medijev in neposeganju v novinarsko ter uredniško delo.

Vizjak Golobiča poziva k razkritju zavarovanja posojil
Poslanec SDS-a Andrej Vizjak je na seji pojasnil, da se pri posojilih Ultri pojavlja utemeljen sum, da gre za elemente klientelizma in celo korupcije. Kot je poudaril, v NLB-ju posojil Ultri nikakor ne želijo razkriti. Prepričan pa je, da informacije o neustrezno zavarovanih zagotovo držijo, saj bi jih v nasprotnem primeru v banki nemudoma zanikali.

Obenem je Vizjak Golobiča pozval, da v "interesu javnosti in resnice" razkrije zavarovanja posojil, ki jih ima Ultra, in sicer podrobno vsako posojilo posebej, zlasti do katere mere je posojilo zavarovano in s kakšnim inštrumentom. "Potem boste lahko ovrgli sum, ki se pojavlja v javnosti in seveda v politiki," je dejal poslanec in zagotovil, da ima "papirje, ki dokazujejo, da danes lažete". Kot je pojasnil Vizjak, ima dokumente NLB, ki dokazujejo, da je omenjena banka Ultri večkrat odobrila spremembo posojil.

Po Vizjakovih besedah je NLB Ultri odobril spremembo dolgoročnega posojila v višini 1,2 milijona evrov, ki je zavarovan s teniško dvorano v Zagorju. Prav tako je naša največja banka Ultri še večkrat odobrila spremembo posojil, ki so prav tako zavarovana s teniško dvorano, je dejal poslanec SDS-a in opozoril, da so posojila po cenilnem zapisniku večja od vrednosti dvorane.

Golobič je Vizjaku odgovoril, da je Ultra v času t. i. kreditnega krča dobila dve posojili. "Eno v višini milijon 990 tisoč evrov, ki je bilo zavarovano z nepremičninami, in sicer na podlagi cenitve sodno zapriseženega cenilca, po naročilu NLB ovrednotene nepremičnine na 1 milijon 890 tisoč evrov, ter z odstopom terjatev v višini kredita," je pojasnil. Drugo posojilo pa je bilo kratkoročno in v višini 540.000 evrov ter je bilo zavarovano z odstopom terjatev v višini okoli 1,6 milijona evrov, je še dejal visokošolski minister.

Golobič: Za te dokumente nisem vedel
Po seji je Gregor Golobič sklical tiskovno konferenco, na kateri je zatrdil, da za dokument o reprogramiranju posojila skupini Ultra, ki ga je predtem na seji razkril Andrej Vizjak, ni vedel. Kot pravi, njegove izjave na seji DZ-ja, da Ultra ni imela reprogramiranih posojil, niso bile natančne, saj "sem izhajal iz dokumentov, ki sem jih imel na razpolago". Golobič je še dejal, da se s posojili Ultri ni ukvarjal in zato za danes razkriti dokument o reprogramiranju posojila Ultri ni vedel.

Golobič je še zatrdil, da je Ultri v preteklih dneh zastavil vprašanje, ali se je kadar koli zgodilo, da podjetje ni poravnalo svojih obveznosti v skladu s pogodbo. Odgovor je bil, da se to ni zgodilo, "res pa je, da so pri določenih posojilih z NLB-jem dosegli aneks h kreditni pogodbi, s katerim so pogodbo spremenili". "Tako so omogočili drugačno dinamiko vračanja posojil, ki se odvija." Hkrati je Golobič znova zatrdil, da skupina Ultra nima nezavarovanih posojil. Po Golobičevem mnenju ostaja vprašanje, ali "so podjetja skupine Ultra tista, ki v Sloveniji ne smejo imeti nobenega posojila".

Sumljiva posojila in protikrizni ukrepi glavni temi izredne seje
Spomnimo: poslanci zasedajo na izredni seji, ki jo je zaradi zadeve Ultra in njihovih protikriznih ukrepov zahtevala poslanska skupina SDS-a. Obravnava obeh točk naj bi trajala enajst ur. Najprej se bodo posvetili morebitno tveganim posojilom gospodarskih družb, razpravo o tem pa so v SDS-u zahtevali, ko se je izvedelo za posojilo Nove Ljubljanske banke podjetju Ultra, katerega solastnik je minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič. Na predlog največje opozicijske stranke naj bi parlament od Banke Slovenije zahteval, da ga obvešča o sumih bančnega koruptivnega financiranja gospodarskih družb.

Odbor DZ-ja razširil predlagan sklep
Centralna banka naj bi sicer državnemu zboru poročala le o kreditiranju tistih gospodarskih družb, katerih solastniki so nosilci javnih funkcij v izvršilni in zakonodajni veji oblasti na državni ravni. Vendar pa je odbor DZ-ja za finance v ponedeljek na predlog skupine poslancev s prvopodpisanim Vilijem Trofenikom (Zares) sklep razširil na poziv Banki Slovenije k zbiranju in analiziranju podatkov o potencialno tveganih posojilnih obveznostih vseh gospodarskih družb.

Izredna seja o Ultri