Foto: SOJ RTV SLO/RTV Slovenija
Foto: SOJ RTV SLO/RTV Slovenija

Napovedana pobuda za vložitev ustavne presoje novele, pod katero je prvopodpisani predsednik zdajšnjega programskega sveta Peter Gregorčič, je še en zavlačevalni manever trenutnega vodstva zavoda, ki se želi ohraniti na svojih mestih, je ministrica za kulturo Asta Vrečko dejala ob robu sprejema za ustvarjalce filmov Babičino seksualno življenje in Telesce.

Sorodna novica V DZ-ju ob obstrukciji SDS-a razglasili izide referendumov, Gregorčič gre na ustavno sodišče

Pobuda za ustavno presojo je po njenih besedah sicer demokratični postopek, ki ga na ministrstvu spoštujejo in ga bodo tudi upoštevali. Vendar pa so ljudje na novembrskem referendumu o noveli po njenih besedah povedali, česa si želijo, tako da bi sama na mestu pobudnikov znova premislila o vložitvi pobude.

Sicer pa je spomnila, da so se tako na ministrstvu kot v vladi že takoj na začetku mandata zavezali, da bodo zakon o RTV Slovenija spremenili in umaknili neposredno strankarsko politiko iz vodenja in upravljanja javnega zavoda. "Do kam ta lahko pripelje, vidimo vsak dan," je opomnila.

Kaj določa novela zakona

Novela zakona, ki je bila potrjena na referendumu 27. novembra, vendar pa še ni bila objavljena v uradnem listu, določa, da bo z dnem njene uveljavitve prenehal mandat članov programskega in nadzornega sveta zavoda ter mandat generalnega direktorja in direktorjev radia in televizije. Programski in nadzorni svet RTV SLO bosta nadaljevala delo do konstituiranja sveta zavoda v skladu z novelo, generalni direktor Andrej Grah Whatmough pa bo opravljal funkcijo do imenovanja uprave zavoda kot vršilec dolžnosti.

Novi 17-članski svet zavoda, ki bo nasledil dozdajšnji programski in nadzorni svet, mora biti ustanovljen najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele. Nobenega člana sveta ne bosta imenovala niti DZ niti vlada, s čimer se bo po navedbah vlade in dela civilne družbe zavod depolitiziral.

Javni zavod bo v skladu z novelo vodila in upravljala štiričlanska uprava. Predsednika uprave bo imenoval svet na podlagi javnega razpisa, dva člana uprave bo svet imenoval na predlog predsednika uprave, delavskega direktorja pa bodo izvolili zaposleni na zavodu.