Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar vztraja pri stališču, da se politika ne sme vmešavati v delo policije. "Prepričana sem, da je nazadnje to tudi stališče vlade Republike Slovenije, ker konec koncev je to ljudem obljubljala," je bila jasna. Pri tem bo vztrajala, tudi če jo bo to stalo ministrskega mesta, je napovedala. "To me je 13. marca 2020 stalo položaja generalne direktorice policije, ker politiki nisem dala podatkov, za katere je v nadaljevanju tudi državno tožilstvo ocenilo, da ji niso pripadali, pri tem stališču stojim tudi zdaj kot ministrica za notranje zadeve," je dejala.

Boštjan Lindav je bil od vsega začetka njena izbira za funkcijo generalnega direktorja policije, zato ker je karierni policist, profesionalen, strokoven, predvsem pa je tudi v zadnjih dveh letih, ko so se dogajale zlorabe znotraj policije, pokazal dobršno mero poguma in skupaj z nekaterimi drugimi o tem tudi spregovoril na parlamentarni preiskovalni komisiji, je naštela ministrica. "Tudi na podlagi teh pričanj je lahko politika v predvolilnem času sporočala, kaj vse je treba v policiji spremeniti," je poudarila.

Sorodna novica Lindav ostaja le vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije

Lindav je bil na uradniškem svetu ocenjen kot primeren za to funkcijo, zato ga je predlagala za imenovanje s polnim mandatom, a to ni bilo uvrščeno na dnevni red vlade. "Da pa ne bi policija z današnjim dnem ostala brez vodje, je bil včeraj imenovan kot vršilec dolžnosti," je pojasnila ministrica Bobnar.

Tako zahteven resor lahko po njenih besedah vodiš le z ekipo, ki ji zaupaš. "Ne z ekipo, kot jo morda želi sestaviti nekdo drug," je poudarila. Depolitizacijo policije so po njenih navedbah volivci na aprilskih volitvah prepoznali kot pomembno nalogo. "In to ves čas z vodstvom policije tudi delamo, torej krepimo zakonitost in spoštovanje človekovih pravic," je dejala.

Na vprašanje, kaj zanjo pomeni, če vlada Lindavu ne bo podelila polnega mandata, pa je odgovorila, da bo odločitev pustila za takrat. "Seveda je medsebojno zaupanje zelo pomembno, ampak saj veste, zaupanje mora iti v obe smeri," je poudarila.

Lindav: Delo policije ocenjuje ljudstvo

Lindav odločitve vlade ni želel komentirati. Poudaril je, da so v zadnjega pol leta izvedli toliko organizacijskih in kadrovskih sprememb v smeri demokratizacije policije, kot je v večini drugih organov, kjer teh težav z imenovanji ni bilo, niso. "Policija je v službi ljudstva in javnomnenjske raziskave kažejo, da je policija pod mojim vodstvom, pod delom moje ekipe to zaupanje znova pridobila. In če kdo ocenjuje delo policije, je to seveda ljudstvo, družba," je dejal.

Na vprašanje, ali ima občutek, da od njega zahtevajo politični obračun v policiji, je odgovoril: "Dejstvo je, da ves čas zagovarjamo vse kadrovske premike zgolj in samo na podlagi strokovnih argumentov, na podlagi tehtnih analiz, seveda v skladu z delovnopravno zakonodajo, in nikoli in nikdar tega načela ne bom prekršil."

Ob (ne)imenovanju tudi špekulacije o morebitni rekonstrukciji vlade

Vprašanje o ponovnem imenovanju Lindava le kot vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije je v medijih sprožilo tudi ugibanja, ali ministrica za notranje zadeve, ki je predlagala imenovanje s polnim mandatom, še uživa zaupanje predsednika vlade Roberta Goloba. V medijih so se pojavile tudi špekulacije o morebitni rekonstrukciji vlade in o tem, da Tanja Bobnar nima dovolj politične moči.

Vprašanje o premierjevem zaupanju policiji in ministrici je pred časom sprožilo tudi njegovo vztrajanje pri oblikovanju skupine za varovanje, ki deluje neposredno pod okriljem generalnega sekretariata vlade, in ne v okviru policijskega centra za varovanje in zaščito. V medijih je bilo zaznati tudi očitek o tem, da Lindav in Tatjana Bobnar nista dovolj kadrovsko prečistila policije po mandatu Janeza Janše.

Očitki ministrici so se nanašali tudi na domnevno prepočasno preiskovanje policijskega ukrepanja na protivladnih protestih v času vlade Janeza Janše. Ministrstvo je ta očitek zavrnilo. V sporočilu za javnost je med drugim spomnilo, da je ministrica takoj po prevzemu funkcije državnemu odvetništvu posredovala soglasje, da se že vložene tožbe glede izterjave stroškov dela policije, nastalih na javnih shodih, umaknejo, v policiji pa so organizirali več posvetov na temo shodov in pripravili več usmeritev ter obveznih navodil za ravnanje policije ob javnih shodih.

Ali ministrica Bobnar še uživa zaupanje premierja Goloba?