Policisti vztrajajo pri izpolnitvi zavez iz preteklosti. Foto: MMC RTV SLO
Policisti vztrajajo pri izpolnitvi zavez iz preteklosti. Foto: MMC RTV SLO
Stavka
Policijski sindikati po neuspešnih pogajanjih z vlado napovedujejo protestni shod. Foto: BoBo
Policisti v ostrejšo stavko

Gre za eno izmed oblik javnega izražanja nezadovoljstva vseh zaposlenih v policiji in ministrstvu za notranje zadeve, ki pa ne pomeni zaostrovanja stavke, sporočajo iz sindikatov. Dodajajo, da želijo vladi pokazati svojo enotnost in vztrajnost pri uveljavitvi zavez iz sklenjenih sporazumov.

Obenem pa se skušajo upreti "poskusom razdora med policisti, kriminalisti, policijskimi inšpektorji in vodstvi organizacijskih enot", katerim je po mnenju sindikatov skupna prenizka ovrednotenost delovnih mest. Protestni shod bo naslednji četrtek v Ljubljani.

Ministrica se ne strinja z zajedanjem policijskega denarja
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar pa je ob prekinjenih pogajanjih v sporočilu za javnost izpostavila svoje napore, da bi policiji zagotovila potreben denar - letos 12 milijonov in 67 milijonov za prihodnji dve leti za nakup opreme.

"Kot varuh proračuna ministrstva za notranje zadeve (MNZ) in policije ne pristajam na zajedanje teh težko in utemeljeno pridobljenih finančnih sredstev, ki prvič v zadnjih letih omogočajo pogoje za normalno operativno delo policije in zaustavitev trenda njene stagnacije. V nasprotnem primeru bi bilo onemogočeno normalno in tudi varno delo policistk in policistov," je zapisala ministrica in dodala, da notranje ministrstvo prav tako ni in ne more biti nosilec zavez preteklih vlad.

Sama razume zahteve za izpolnitev zavez, ki so jih dale pretekle vlade, in njihovo nezadovoljstvo. Policisti pravico do stavke vsekakor imajo, vendar so pri tem dolžni spoštovati zakonske omejitve, je še dodala.

Izločili bodo tudi policijske avtomobile
Sindikati napovedujejo tudi zaostritev stavkovnih dejavnosti, tako bodo že v ponedeljek začeli postopke ugotavljanja in izločanja tehnično neustrezne opreme, ki je za policiste nevarna, poroča novinar TV Slovenija Gregor Drnovšek.

Ocenjujejo, da je po administrativnih merilih starosti in števila prevoženih kilometrov neustreznih približno 500 policijskih vozil. Sindikati pa bodo med njimi izločili le tista vozila, ki so nevarna za policiste. Ljudje naj posledic zaradi tega ne bi občutili, se bo pa najverjetneje podaljšal čas prihoda na manj zahtevne intervencije.

Sindikati obenem napovedujejo še en ukrep v okviru zaostrovanja stavke, ki bo usmerjen izključno proti vladi, vendar ga za zdaj še ne razkrivajo.

Po manj kot tednu dni pogajanja prekinjena
Kot je znano, so policisti šele ta teden dočakali pogajalskega sogovornika z mandatom vlade, vendar so pogajanja zastala, saj predstavniki ministrstva za finance niso odobrili stavkovnih zahtev oziroma so zahtevali, da policija dodatna sredstva poišče v materialnih stroških, kar pa je za policiste, ki nujno potrebujejo novo opremo, nesprejemljivo.

Policisti v ostrejšo stavko