Ministrica za obrambo je ob dnevu prve brigade spomnila na pomen in poslanstvo prve slovenske brigade v času osamosvojitvenih naporov. Foto: BoBo
Ministrica za obrambo je ob dnevu prve brigade spomnila na pomen in poslanstvo prve slovenske brigade v času osamosvojitvenih naporov. Foto: BoBo
Slovesnost ob dnevu Prve brigade

Zaradi prve brigade pod imenom 30. razvojna skupina in 1. specialna brigada Moris smo se Slovenci in Slovenke začeli zavedati, da nastaja nova vojska, je v nagovoru poudarila ministrica in dodala, da je imela prva brigada pred seboj zahteven izziv, saj je morala pokazati, da je Slovenija izbrala pravo pot pri gradnji modernih sil. "Svojo nalogo je brigada opravila z odliko."

Ob tem pa je poudarila, da na ministrstvu prepoznavajo spremenjene varnostne razmere, ki zahtevajo ustreznejše obrambne zmogljivosti za spoprijemanje s prihodnjimi viri ogrožanja nacionalne in mednarodne varnosti. V ta namen so na ministrstvu pripravili prenovljen zakon o obrambi in zakon o službi v Slovenski vojski. Na podlagi obeh bo, tako ministrica, moč vzpostaviti boljše razmere za razvoj Slovenske vojske.

"Prav tako si prizadevamo za izboljšanje finančnega in socialnega položaja pripadnika Slovenske vojske," je dejala ministrica in dodala: "Ni vse odvisno zgolj od finančnih sredstev. Odgovornost vojske je, da skrbi za utrjevanje temeljnih vrednot v vojaški organizaciji. Za profesionalizem in za karierne poti, ki bodo poštene ter bodo imele podlage v strokovnih temeljih in visokih etičnih načelih."

VSO priredil slovesnost v Kočevski Reki
Dan prvega postroja slovenske vojske je oznamovalo tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve na slovesnosti v Kočevski Reki, kjer je 17. decembra 1990 potekal prvi postroj brigade Moris. Poveljnik brigade Moris Tone Krkovič je v svojem nagovoru poudaril, da se je na tem mestu zgodil dogodek, ki zahteva dostojno mesto v našem zgodovinskem spominu.

Slovesnost ob dnevu Prve brigade