Kot je povedala, je v preteklih dneh obiskala več ustanov, od osnovnih do srednjih šol. "Potrdim lahko, da v ustanovah pričakujejo učence in dijake in da so na njihov prihod pripravljeni. Učiteljski zbor je pripravljen in vesel, da se bo novo šolsko leto začelo. Upam in vem, da ste na to pripravljeno tudi vi – učenci, dijaki in starši. Verjamem, da bomo v novo šolsko leto vstopili varno, da bomo vsi skupaj pazili na svoje zdravje in na zdravje ljudi okoli sebe. Posebno bi rada ob tem še opozorila na varnost v prometu, kjer moramo biti v teh dneh vsi posebno pozorni," je dejala ministrica.

V šole se vračajo vsi šolarji in dijaki

Na vprašanje, kako bodo šole preverjale, kateri učenci morajo biti v karanteni in kateri ne smejo v šolo, je odgovorila, je prva odgovornost na strani staršev. "V šolo naj učenci in dijaki pridejo, samo če so res zdravi in niso v karanteni. Enako je za učitelje in druge zaposlene," je poudarila. Če bodo otroci zboleli med poukom in bodo morali domov, imajo, kot pravi ministrica, šole jasna navodila, kako v takih razmerah ravnati. "Dodatno smo glede na situacijo od NIJZ-ja dobili dodatna navodila, ki jih bomo ob tem upoštevali," je še dejala.

Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

V šolo ob spoštovanju priporočil NIJZ-ja

Ob upoštevanju navodil NIJZ-ja se bodo v torek v šolske klopi vrnili vsi učenci in dijaki v skladu z modelom B, ki predvideva vrnitev vseh učencev in dijakov, a ob upoštevanju priporočil NIJZ-ja.

Sorodna novica Kdo bo zagotovil denar za zaščitna sredstva učiteljev in dijakov?

Na posvetu pristojnih ministrov in strokovnjakov v sredo so bili seznanjeni tudi z nekaterimi racionalizacijami pri prevozu otrok v šolo in iz šole. Izdelani so jasni načrti, kako ravnati v primeru enega ali drugega scenarija, da bi bili ti res uresničljivi, je po posvetu na Brdu povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Ministrstvo za izobraževanje je z Zavodom za šolstvo in NIJZ-jem čez poletje pripravilo štiri možne modele poteka pouka. Model A predvideva, da v šolo odidejo vsi učenci in dijaki kot običajno in brez omejitev. Model B predvideva vrnitev vseh, a ob upoštevanju priporočil NIJZ-ja za preprečevanje okužb z novim koronavirusom. Model C, ki bi bil verjetno aktiviran, če bi se epidemiološka slika v državi bistveno poslabšala, predvideva, da se del učencev in dijakov izobražuje v šoli, del pa na daljavo, model D pa določa, da se na daljavo izobražujejo vsi. Pouk naj bi v šolah stekel po modelu B.

Gregor Pečan iz združenja ravnateljev je v sredinih Odmevih na TV Slovenija o nerešenih težavah, o katerih bi se morali dogovoriti še pred začetkom šolskega leta, izpostavil zahtevano medosebno razdaljo meter in pol v mirovanju.

"Tega ne moremo zagotoviti – večja kot je šola, še težje bi to zagotavljala. Tudi v ne tako zelo velikih šolah, na primer s 300 učenci, to ne more delovati. Učilnice so po standardih in po normativnih je tudi v vsakem oddelku določeno število učencev: če imamo 28 učencev v učilnici s 50 kvadratnimi metri, takšne razdalje ne moremo zagotoviti," je pojasnil Pečan.

Pouk bo, a v šolo le popolnoma zdravi

Visokošolski sindikat Slovenije je v izjavi za javnost med drugim zapisal, da ugotavlja, kar se ujema tudi z večinskim mnenjem študentov, da študijskega leta prav na nobenem področju niso mogli izpeljati v neokrnjeni obliki in na enaki ravni.

"To ne velja samo za različne vrste praktičnih vaj, temveč prav za vse oblike študija, pri katerih je pomembna interakcija v prostoru, torej za vse tisto, v čemer se univerzitetni študij razlikuje od branja priročnikov in spremljanja posnetih predavanj na spletu. Tvorni del študijskega procesa pa je tudi vse tisto, kar se znotraj univerzitetne skupnosti dogaja mimo formalnih študijskih dejavnosti; večina tega je v zadnjem semestru izostala," so zapisali.

"Če se epidemija ne bo stopnjevala, se zavzemamo, da se čim večji del študija že oktobra izvede v živo. Dopuščamo možnost, da bo zaradi splošnih razmer in zaradi občasnih primerov kolektivne karantene zaradi okužbe posameznikov treba klasične oblike nekaj časa kombinirati z virtualnimi, vendar to razumemo kot ukrep v sili, ki mu bo sledila čimprejšnja vrnitev v normalne razmere. Glede študija v živo se zavzemamo za čim bolj življenjska napotila, ki bodo upoštevala zrelost odraslih oseb in specifične okoliščine pedagoškega procesa na univerzi. Ob strogem upoštevanju higienskih pravil in uporabi zaščite, kar lahko pri odrasli študentski populaciji pričakujemo, univerza pač ne more biti bolj rizično okolje kot trgovsko središče. Predvsem pa ne vidimo nikakršnega razloga, da bi bil režim na univerzah enak ali celo strožji kot v osnovnih in srednjih šolah," so še opozorili, od ministrstva za izobraževanje pa pričakujejo jasne usmeritve o izvedbi študija.